Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

30.11.2022 Кристиан Иванов

 2 млн. лири за топката от скандалния мач прибира главният арбитър Али бин Насер, близките на нашия рефер едва свързват двата края

"Животът ни е ад!"

Това признава Емилия, 81-годишната вдовица на българския съдия Богдан Дочев, който през 1986 г. има нещастието да бъде страничен съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина на световното в Мексико. И да види как Диего Марадона вкарва прочутия си гол с ръка във вратата на британците. Вината за фалшивото попадение е хвърлена изцяло върху българина и животът му след това е напълно съсипан. Дочев си отива от този свят през 2017 г. и оттогава Емилия се грижи за дъщеря им Елена. Елена е на 56 години, но с тежки увреждания още от дете. Като малка дъщерята на Богдан Дочев е пометена от автомобил на улицата. Сега двете с майка й едва свързват двата края и често нямат какво да сложат на масата.

В същото време тунизиeцът Али бин Насер, главен съдия на скандалния мач, наскоро забогатя с 2 млн. лири, продавайки на търг топката, с която дон Диего е извършил най-голямата измама в историята на футбола. Африканецът прибра парите малко преди началото на световното в Катар и не забрави да хвърли цялата вина върху покойния си български помощник-арбитър.

Какво всъщност се случва в онзи горещ мексикански ден на 22 юни 1986 г.? Шест минути след началото на второто полувреме при центриране в наказателното поле на англичаните нисичкият Марадона скача срещу вратаря Питър Шилтън, който е с 20 сантиметра по-висок от него. Но топката се оказва във вратата на Англия, а полуделият от радост аржентинец празнува със своите съотборници. Това е гол с ръка, видян от милиони, но реферът Бенасьор признава попадението и посочва центъра. Аржентина печели мача с 2:1, а след това "гаучосите" стават световни шампиони. Марадона дава интервю, в което казва, че ако е имало игра с ръка, то тя е "Божията ръка".

След като в банковата му сметка са се появили 2 млн. лири за топката от този мач, реферът на злополучния мач Али бин Насер отново се връща към момента, който промени съдбата на толкова много хора. "Не можах да видя ясно инцидента - казва африканецът. - Двамата играчи - Шилтън и Марадона, бяха срещу мен. Съгласно инструкциите на ФИФА, издадени преди турнира, потърсих страничния съдия за потвърждение за валидността на гола. Той (Богдан Дочев - б.а.) се върна до централната линия, показвайки, че голът трябва да остане. В края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: "Вие свършихте добра работа, но страничният съдия сбърка".

Според Дочев истината е съвсем друга. Приживе той дава едно от малкото си интервюта специално за "България Днес" и споделя: "Веднага видях, че Марадона игра с ръка. Но тогава правилата на ФИФА бяха такива, че страничният съдия може да дава мнение само ако главният рефер изрично го попита. Бенасьор беше много далече от ситуацията. Той посочи центъра веднага след като Марадона добута топката в мрежата. Аз просто нямаше как да се намеся срещу неговото решение."

Когато Дочев се връща в България след мондиала през 1986 г., той е напълно изолиран от футбола и избягван от всички като прокажен. За това как се е чувствал в онези кошмарни дни, говори снимка от семейния му албум, на която се вижда Марадона преди мача с англичаните. На заден план е съдийската бригада, сред която и самият Богдан Дочев. На гърба на фотото българският арбитър е написал собственоръчно със син химикал и равен почерк: "Моят гробокопач Армандо Марадона".

 

"Когато видях по телевизията как Али бин Насер се радва на богатството си, спечелено с цената на нашия напълно разбит живот, се почувствах изцяло опустошена - признава пред "България Днес" съпругата на покойния арбитър Емилия Дочева. - В онзи момент очаквах поредно решение на ТЕЛК за инвалидността на дъщеря ми. С парите от пенсията щях да купя нещо за ядене. Никой в нашата страна не се застъпи за нас, оставиха ни като изкупителни жертви. Свикнали сме да се борим с живота и ще го правим, докато можем. Друго няма какво да направим.