Маестро Антоний Николов бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Русе

17.11.2022 24 часа
Диригентът Антоний Николов е почетен гражданин на Русе посмъртно.
Снимка: Община Русе
Диригентът Антоний Николов е почетен гражданин на Русе посмъртно. Снимка: Община Русе

Доайенът на изявената русенска хорова школа, диригентът маестро Антоний Николов, бе удостоен посмъртно със званието почетен гражданин след гласуване на общинските съветници днес.

„Говорим за човек, който покрай хоровото пеене изгради десетки, стотици личности в града ни. Като бивш хорист заявявам, че заниманията с музика развиваха у децата изключителни качества. Антоний Николов притежаваше отлични способности не само като диригент, но и като педагог“, каза кметът Пенчо Милков.

Той допълни, че с гласуване на званието частично би се поправила и една от несправедливостите в живота на Николов – малко след създаването на девическия хор диригентството му бива отнето и той е принуден да започне отначало градежа на момчешкия хор. „Възрастта не може да е причина този човек да не бъде повече педагог“, каза още Милков.Маестро Николов е роден през 1920 година в Търговище, но името му завинаги ще остане свързано с разцвета на русенските училищни хорове от миналото столетие. През 1982 г. той основава Хор на момчетата при Общинския младежки дом, спечелил редица престижни награди у нас и в чужбина.

В продължение на 16 години Николов развива и елитния и до днес Детски хор „Дунавски вълни“.Само 2 години след като Маестро Николов поема ръководството на хора, през 1969 г. Детският девически хор „Дунавски вълни“ печели златен медал от Третия републикански хоров фестивал, а 6 години след това, през 1975 г., завоюва безапелационно и Първото място на най-престижния и тежък Международен хоров конкурс за полифонична музика в Европа – конкурсът „Гуидо Д’Арецо“ в Арецо, Италия. Факт, който организаторите определят като

„прецедент в историята на конкурсите“.

Създадената от именития русенски диригент Антоний Николов хорова школа е пример за професионална и човешка отдаденост на кауза, която за Русе е жива и до днес.