Слепи целуват Иван Рилски, проглеждат

25.08.2022 Борислав Радославов
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски

Чудесата на светеца не стихват! Жени се избавят от рак на стомаха, други проговарят и връщат слуха си пред мощите на светеца

"Като целунах ръчичката на св. Иван Рилски и с памука от светите мощи като си изтрих окото, с което не виждах вече 4 години, изведнъж прогледнах и видях, както ковчега на св. Иван, така също и иконата над ковчега."

Това споделя 74-годишната Велика Лазарова от столичния квартал "Надежда" в Рилския манастир. Жената се връща в светата обител, за да благодари на Бог и отците за чудото, което я връхлетява. То е записано от манастирския библиотекар архимандрит Климент Рилец, а на срещата идват съпругът на Велика и цялото духовно братство от квартал "Надежда", водено от свещеник Нестор Узунов от църквата "Св. Дух".

"Имах перде на дясното око. Преди 4 години ме оперираха, обаче операцията излезе несполучлива и по тази причина изгубих зрение. Сега съм много радостна, че св. Иван ми помогна, та прогледнах. Благодаря на Бога и на св. Иван за проявеното към мене благодеяние и извършеното чудо", споделя още Велика Лазарова, а под сведенията й се подписват всички присъстващи.

Това е само една от множеството истории за чудодейни изцеления със силата на искрената вяра, които библиотекарят на Рилския манастир грижливо събира в продължение на цели 40 години. В периода 1937 - 1977 г. Климент Рилец записва и подрежда разказите на благочестиви християни и подбира 58 непубликувани чудеса на св. Иван Рилски, подбирайки ги от по-голяма сбирка, съдържаща 341 чудеса.

За първи път тези чудеса достигат в медийното пространство в наши дни благодарение на усилията на рилския архимандрит и споделените чудеса от хората.

Зрението си връща и 42-годишният Васил Шоков от Чепеларе. Младият мъж ослепява, без да има в рода друг подобен случай. След като от никъде не получил помощ, Васил се запътил към Рилската обител да измоли Бога по молитвите на Иван Рилски да му отвори очите.

"Още когато се извършваше маслосветът, светлина нахлу в очите ми и аз започнах като през мъгла да виждам. Само за 2-3 дни очите ми съвсем се отвориха и напълно прогледнах. И съм дълбоко уверен, че Бог по молитвите на св. Иван чрез тайнството на маслосвета ме излекува по чудесен начин", разкрива мъжът, който след чудодейното изцеление започва да зида параклис на 8 км от Чепеларе в махала Асеница.

Чудото застига и Таня Караризова от Пловдив. При боледуване със силна температура напълно оглушала с дясното си ухо. Ходила при много лекари, но никой не успял да й помогне. И така цели 22 години.

Изгубила вече надежда за спасение, жената получава покана от свещеноиконом Ангел Василев да посетят Рилската обител с група поклонници. Отивайки на святото място и слушайки беседата на библиотекаря архимандрит Климент Рилец за чудесата на св. Иван Рилски, който възвърнал здравето на много болни, страдащи от различни тежки болести и недъзи, в Таня се събудила с надеждата, че светецът може да помогне и на нея отново да прочуе с дясното си ухо.

"На другия ден със силна вяра и надежда аз си направих параклис пред чудотворната икона и си взех осветен памук от ковчега с мощите на светеца. Отивайки на гроба на св. Иван, аз си умих болното ухо на аязмото", разказва Караризова.

Не след дълго жената се събужда през нощта от силен шум в ушите. Станал от леглото, коленичила пред иконата на св. Иван Рилски и се помолила горещо да прочуе и с болното си ухо. Взела от памука, който пазела като светиня от Рилската обител, и го сложила в ухото. След което заспала.

"Рано сутринта се събудих от шума на колите, които минаваха по нашата калдъръмена улица. Какво беше моето учудване и моята радост, като разбрах, че аз вече чувам и с дясното ухо. В изблика на голяма радост аз се развиках и събудих мъжа си и домашните ми, които научиха за моето чудесно изцеряване. Ето вече близо три месеца от тогава аз чувам с двете си уши", споделя пред архимандрит Климент изцерената жена.

70-годишната Петкана Илиева от свогенското село Брезе също попива от чудесата на светията. За нейно здраве свещеник прочита акатиста на св. Иван Рилски. Петкана от повече от десетилетие е няма и малко безпаметна. Жената посетила пещерата, в която живял светецът, и се поклонила на всички свети места.

Постепенно по време на нейното пребиваване в манастира жената започнала да проговаря, а когато се качила на влака, за да заминава, проговорила напълно.

В обителта пристига и 25-годишната Верка Йорданова от русенското село Басарбово. Пред архимандрит Климент тя разкрива как св. Иван Рилски спасил нейната свекърва Тотка Минчева от тумор в гърдите.

След като лекари в Русе й казали, че спасение няма и образуванията трябва да бъдат изрязани, Тотка пристига на поклонение в обителта.

"Молила се усърдно пред мощите на св. Иван Рилски. Пипнала ръката на св. Иван и после се изтрила по тялото, където имаше буци. На сутринта като станала, попипала си гърдите и останала учудена, че всички буци са изчезнали. От тогава свекърва ми е напълно здрава. През време на боледуването тя беше много отслабнала и теглото й спадна на 34 кг, а сега тя напълня и тежи близо 70 кг", изповядва Верка.

От рак на гърдата се избавя и презвитерата на отец Харалампи Златаров от варненското село Чернево. Тя бяга от болницата в морската столица, където месец й правят нагревки. За нейно здраве е отслужен молебен в Рилския манастир. Тя получава осветена иконка, памук, с който е била изтрита ръката на светеца, и шишенце елей от кандилото, горяло до мощите на светията.

"Захвана да употребява с вяра изпратеното й. Господ Бог по молитвите на св. Иван Рилски Чудотоворец помогна. Затвърдяването в гърдата изчезна, самочувствието й е добро, храни се добре.

Огромно чудо сполетява и Мара Здравчева от Бургас. Жената се разболява от рак на стомаха и продала къщата си, за да се лекува. Никакви лекарства, дори и най-скъпите от САЩ, не й помогнали.

Тогава настъпва чудото. Получава съновидение, в което й се казва да отиде в Рилския манастир и там ще се излекува. Още вечерта след нпристигането тя пожелала да й бъде направен молебен пред мощите на св. Иван Рилски. Жената се молела усърдно със сълзи на очи и по време на молитвата усетила сякаш ток минава през нея.

"Когато целунала ръката на светеца след молебена, тя усетила, че целува жива, топла ръка. От църквата излязла съвършено здрава и сега е напълно добре. Няма никакви следи от тази тежка болест", споделя близката й приятелка Стаматка Карнакова пред манастирския библиотекар, който записал чудото в своите записки.

На 18 август почетохме Успението на св. Иван Рилски, а мнозина миряни си спомниха за безбройните чудодейни изцеления по застъпничеството на светеца.