Изложба задава въпроса трябва ли ни паметник на Кристо

04.08.2022 24 часа
Лъчезар Бояджиев, Time will tell, 2022 - макет на художника за паметник на Кристо
Лъчезар Бояджиев, Time will tell, 2022 - макет на художника за паметник на Кристо

Трябва ли ни паметник на Кристо?

Този почти риторичен въпрос ще бъде поставен от една изложба - “Кристо за начинаещи”, която се открива на 5 август в галерия Sarieva, Пловдив. На нея известният български художник Лъчезар Бояджиев, експерт в творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи своя фантазия – макет за паметник на Кристо. Нещо повече, ще започне и дебат за миналото и бъдещето в културата.

“Какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на исторически герои се добавят и героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Колко големи да са те и къде да им отредим място – където са живели или където ще направи впечатление и на нас, и на туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците - автори на конкуриращите се визии?”

Това са въпросите, които задава Бояджиев и на които ще търси отговор през следващите 4 месеца. За това време той ще разгърне проекта си, също наречен “Кристо за начинаещи”, чрез който организира заедно с галерията и фондация “Отворени изкуства” много и различни инициативи, свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод.

Целта на проекта е граждани и артисти също да се включат в обсъждането на макети и визуализации за паметник на Кристо и за мястото, на което може да бъде поставен.

Изложбата, която ще сложи началото на дискусиите, е със свободен вход и се открива в 17 ч.