Показват Хотнишкото злато до Калояновия пръстен за 150 г. на Музея в Търново

15.06.2022 Дима Максимова
Златното съкровище от Хотница е датирано от каменно-медната епоха

Снимка: РИМ - Велико Търново
Златното съкровище от Хотница е датирано от каменно-медната епоха Снимка: РИМ - Велико Търново

Близо 250 съкровища от всички периоди на човешката история, съхранявани в хранилища и експозиции, показва Музеят във Велико Търново за своя 150-годишен юбилей. Изложбата, която ще бъде открита на 16 юни в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, включва и редица непоказвани досега артефакти, някои от които открити в проучвания през последните години, съобщиха организаторите.

Голям интерес се очаква да предизвикат Хотнишкото и Къпиновското съкровища. Част от тракийските предмети, открити край Къпиново, е чаша за вино с изображение на митологична сцена, на която предстои гостуване в Лувъра в Париж. Част от експозицията са и гробни дарове от гробницата в с. Големани; колекция от бронзови брадви от Бронзовата епоха и др. Посетителите ще могат да видят пръстена на цар Калоян, звънецът на Учредителното народно събрание, интериорът на кабинета на търновските кметове от началото на 20 век, столът на княз Дондуков-Корсаков, новооткрита антропоморфна кана и керамични детски играчки от 2 век, плащаница от 16 век, оръжия от различни епохи и много други интересни артефакти, някои от които се свързват и с криминални истории.

Любопитен е килимът, подарен от благодарното мюсюлманско население на Велико Търново на княз Фердинанд по случай женитбата му за княгиня Мария Луиза през 1894 г. Той е с размери 10 м дължина и 7,4 м ширина. Представена ще бъде невестинска носия със сокайно забраждане, характерна само за търновския край. Част от експозицията са и няколко интересни свещника от църквите в село Арбанаси, тънали в забрава в продължение на десетилетия, по които има любопитни ктиторски надписи. Гордост за музея във В. Търново са още вещите на Васил Левски – дяконски орар, два печата на БРЦК и снимка с негов оригинален подпис, които също са изложени в залите, както и комплект митрополитски одежди и вещи на митрополит Панарет Рашев.

"Подготовката на изложбата и каталога към нея отне три години и бе забавена от глобалната криза с COVID-19. През 2021 г. музеят във Велико Търново – историческата и духовна столица на България навърши 150 години. Началото му е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“. През изминалите години институцията издирва, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции", посочи пред журналисти директорът д-р Иван Църов. Популяризирането на културно-историческото наследство на старата столица и работата с публика води ежегодно 500 000 български и чуждестранни посетители, допълни той.

Луксозен каталог със снимки и описание на всички експонати от настоящата изложба е отпечатан по повод юбилея. Експозицията „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“ ще остане в Изложбени зали до средата на месец август.

За откриването са поканени президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, председателят на парламента Никола Минчев, министърът на културата Атанас Атанасов, кметът Даниел Панов и други официални гости.