Александър Балкански за Астор: Той е сред нас,нали е магьосник!

18.05.2022 Лили Ангелова
Астор (1943-2022)
Астор (1943-2022)

Искаше да го изпратим с музика 

"Голям човек си отиде. Обединител! И да, не ми се вярва, че го няма. Та той е магьосник, сигурно е сред нас. Искаше да го изпратим с музика и ето ни всички тук."

С тези думи си спомни за един от най-добрите си приятели - Астор, големият Александър Балкански. Той допълни, че за него след името на Мистър Сенко следва името на Астор, защото той е велик човек.

Антраник Шаварш Арабаджиян, или Астор, както бе истинското име на гениалния илюзионист, носител на "Оскар" за фокуси, бе изпратен вчера от стотици свои приятели, поклонници и близки в Арменската църква на Централните гробища. Астор почина в неделя на 78-годишна възраст.

"Последно, когато се видяхме, му бях на гости в ресторанта. Говорихме си за бъдещи планове, питах го как е, той ми отговори: "Бутам някак". Явно това е било началото на края", сподели тъжно Балкански, а след това допълни: "Ако не беше заминал за Щатите, можехме и сватове да станем - моят син с неговата дъщеря...", усмихна се Балкански и изказа съболезнования на семейството.

Пред тленните останки на известния български илюзионист Астор дойдоха да се преклонят и бъдещи млади фокусници, с които той се срещал приживе. От тях стана ясно, че 15 години Астор обучавал и свой възпитаник – наследника си Арсен.

"За мен беше учител, не само за фокуси. Даваше ми житейски съвети. Нямаше тайни между нас. Понеже аз много пътувах по цял свят, последно само по телефона говорихме. Сега искам да направим бенефис за Астор. Разговарял съм със семейството му, с дъщеря му Арус и тя е съгласна. Така ще изпълня една негова мечта. На събитието ще съберем всички млади фокусници, защото той се радваше, че цирковото изкуство у нас е живо, че има още хора, които се вълнуват от илюзията", сподели пред "България Днес" Арсен с истинско име Веселин Долмов. Младият фокусник сподели и че е наясно с коронния номер на Астор с "махането на главата", но ще го направи само в памет на учителя си. "Той казваше - не е редно да разчиташ само на фокуса, трябва да привнасяш постоянно и нещо от себе си. Така че аз също ще допълня тази негова великолепна магия", сподели още Веселин.

Да изкажат съболезнования на семейството - дъщерята Арус, мъжа й Завен и двете им деца - Мелидос и Андреа, бяха дошли десетки имена от шоубизнеса - Развигор Попов, Искра Радева, Васил Петров с жена си Маргарита, тв водещият Петър Вучков, поп певецът Рафи Бохосян, Боби Шоу и много други.

Приветствие прочетоха от името на президента Румен Радев, а над 10 венеца бяха изпратени от институции и приятели на Астор.

Астор е роден на 18 ноември 1943 г. в Шумен. Първия номер с карти научава от майка си, която е актриса. Тогава той е само на 5 години. През 1961 г. в старозагорската казарма се проявява за първи път като фокусник и прави първата си програма. След това бъдещият Мистър Астор се запознава с илюзионното изкуство на Ник Дим Кос, Мистър Сенко, Факира Мити и Лепас, като непрекъснато се учи от тях. През 1965 г. е и първият му истински професионален магичен спектакъл, когато излиза на сцената с артистичния псевдоним Астор.

Оттук тръгва и професионалният му път в тази сфера. През 1975 г. основава Клуба на българските илюзионисти и организира Първи фестивал на илюзионното изкуство в България. През 1981 г. отива на фестивал в САЩ и печели "Златния Оскар" за магии. Той обикаля с шоуто си Западна Европа, Близкия изток, някои африкански държави, Австралия. Астор е носител и на още много награди като: "Купа на викингите (Норвегия, 1978), на годишна награда "Феномен" на едноименната асоциация (12 март 1999), на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, на наградата на Съюза на артистите в България "Икар 2008" в категорията "Вариететно изкуство" за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер "Али Баба". Почетен гражданин на София и на Шумен. Удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Балканската академия на науките за заслуги към илюзионизма в България и по света.

Поклон пред светлата му памет!