Полицай вдигна паметник на Капитан Петко войвода в Смолян

12.05.2022 Валентин Хаджиев
Паметникът на Капитан Петко войвода е пред читалище "Орфееви гори“ в Смолян
Паметникът на Капитан Петко войвода е пред читалище "Орфееви гори“ в Смолян

Полицаят Георги Серкеджиев вдигна паметник на Капитан Петко войвода в Смолян. Бюстът на войводата е поставен в родния му квартал Райково, пред читалище “Орфееви гори“.

32-годишния Георги работи към криминална полиция в Пловдив. Бюстът на войводата е създаден от скулптора Атанас Карадечев, който е с корен от смолянското село Чокманово. На гърба на паметника е както името на автора, така и имената на всички дарители, взели участие в благородното дело със средства и личен труд. "Има още работа по паметника, с приятелите сме на работа и работим само в събота и неделя, но до 24 май ще бъде готов и ще го открием“, каза Серкеджиев.

"Стига банкетен патриотизъм, нека осъществяваме, нека оставяме нещо след нас“, коментира полицаят.

"Имаше жалба срещу поставянето на паметника, но Капитан Петко войвода не е частна собственост, трябва да бъде тачен и уважаван навсякъде. Достатъчно четници има от града и околните села е имало, мисля че беше редно този паметник да го има в Смолян“, каза Серкеджиев. Младият криминалист преди това е поставил на постаменти кръстове по пътя за смолянския квартал Дунево и Славейно, родното село на майка му.