147 г. от рождението на арх. Дабко Дабков, проектирал емблематични сгради във Варна

22.01.2022 Надежда Алексиева

Отбелязваме 147 години от рождението на арх. Дабко Дабков - един от най-изявените и талантливи варненски архитекти от първата половина на 20 век, автор на повече от 350 архитектурни проекта на територията на морската ни столица и е допринесъл много за европейския облик на градската архитектура.

И днес много негови сгради са сред емблемите на Варна - Търговско-индустриалната камара (днес Щаб на ВМС), Висшето търговско училище (днес сградата на Икономическия университет), Аквариумът, Гранд хотел "Лондон", католическия параклис “Св. Архангел Михаил” и много други др.

Роден е на 21 януари 1875 г. в Трявна, но скоро семейството му се заселва във Варна. Завършва с отличие Мъжката гимназия „Фердинанд I“, след което отива да следва архитектура в Техническия университет в Мюнхен. През 1906 г. регистрира и собствено проектантско бюро.

През 2016 г. признателни варненци издигнаха статуя, чийто автор е скулптора Веселин Костадинов. Тя е е изработена по негова фотография от 1922 г. и е поставена пред проектирания от Дабков хотел „Мусала“.