Бургаски лекар оцелява сред канибали на остров Вануату

13.01.2022 Тони Щилиянова
Д-р Евгений Бенчев
Д-р Евгений Бенчев

Бургаски медик се оказва единственият оцелял лекар след практиката си в островната държава Вануату. На острова живеят канибали, а той е изпратен като трети лекарски екип. Предишните два са загинали при необичайни обстоятелства.

Невероятната история на д-р Евгений Бенчев e

описана в книга, заедно с още 20 истории на българи с различни интереси, но сходна житейска съдба по време на живота си зад граница.

Професионалният път на хирурга д-р Бенчев е необичаен и наситен с перипетии. Той лекува на три континента, но в крайна сметка избира да се върне в България. След като години наред работи в Зимбабве, Нова Зеландия, Вануату и Великобритания, д-р Бенчев решава, че е време да помогне на сънародниците си. Избира не частната практика, а държавната болница в Бургас, където работи и днес.

Има дългогодишен опит в детската хирургия. Член е на Кралското хирургическо дружество на Великобритания – една от най-уважаваните научни институции в света. В УМБАЛ Бургас работи предимно с деца, както във Второ хирургично отделение, така и в кабинета в медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“.

„В България се върнах с желание, не я давам за Англия. Никога не бих искал да остана, въпреки че прекарах осем години там. Върнах се, защото исках да помогна на българите и по този начин аз самият да добия самочувствие, че нещо съм направил“, казва д-р Бенчев. И добавя, че в България има място за младите лекари. А и страната ни се нуждае много от тях.