Кулата в Пиза няма да се накланя 300 години

07.01.2022 Виолина Христова, Рим
Кулата в Пиза е проектирана през XII в.
Кулата в Пиза е проектирана през XII в. РОЙТЕРС

Изправи се с 4 сантиметра за последните 20 години.

Едно от малкото сигурни неща в света беше, че кулата в Пиза е наклонена. Сега обаче и това не е сигурно, защото за последните 20 години тя се е изправила с 4 см.

Как е възможно това, при положение че падат мостове и виадукти, дело на съвременната инженерна мисъл?

От 2000 г. един от символите на Италия, за каквато се смята наклонената кула в Пиза, е подложена на дейности, целящи укрепването ѝ. Те се диктуват от екип научни експерти, които се събират редовно, за да преценят как да бъде продължена терапията на “пациентката” им. И ако, от една страна, те могат да въздъхнат облекчено от постигнатия досега резултат, от друга – той не е добра новина за онези, за които кулата е атракция именно заради наклонеността си. Международният комитет, воден от Микеле Ямиолковски от Политехническия университет на Торино, постанови през 2018 г., че кулата в Пиза е

здрава и стабилна, и то повече, отколкото се предполагаше,

че може да стане преди началото на интервенциите. Все пак става въпрос за наклонена структура от 14 453 тона.

Не само че е спряла да се “навежда”, ами е започнала да се изправя и да се връща бавно към положението, в което е била проектирана през XII в. под ръководството на арх. Диотисалви (в превод Господ да те спаси). Този архитект поставил началото и на близкия купол. Изграждането на кулата обаче прекъснало, когато се стигнало до третия етаж, тъй като теренът отдолу поддал. На всичкото отгоре навремето под него минавала и река Аузер, която го превърнала в нестабилен.

Първият положителен резултат от последното лечение на кулата дойде преди 10 години, когато се установи, че се е изправила с 15 мм. От 2006 г. досега пък е продължила да

се изправя с по 1 милиметър на година.

От 1983 г., или откакто е подложена на дейности по консолидиране на структурата ѝ, кулата е предмет на всеки няколко месеца на “медицински прегледи” от италиански научен екип. “Откакто започнахме лечението ѝ, кулата намали наклонеността си с около 2000 аркосекунди, което съответства на половин градус, или 45 см”, казва Нунцианте Скуеля, преподавател по геотехника в университета на Пиза.Според него по-важният факт в случая обаче не в самото изправяне, а в стабилността на камбанарията. Наблюдаващият екип учени анализира непрекъснато движенията на сградата.

Сега кулата в Пиза е в ръцете на експерти инженери, но когато била създадена, това съвсем не било така. Както пише навремето художникът и изследовател на изкуството Джорджо Вазари,

двамата архитекти, които я проектирали, били пълни дилетанти.

Именно липсата им на опит в тази сфера обаче води до реализирането на феномен, на който се радват и днешните поколения. Още в първите фази на издигането ѝ, което става в рамките на два века, кулата започва да се накланя, тъй като теренът под нея поддава. Наклонът е от 3,9 градуса спрямо вертикалната ѝ ос.

Едновремешни поверия повеляват на местните жители в

Пиза да не изкачват никога 267-те стъпала

на високата 57 метра кула, тъй като носи нещастие.

Подобна мисъл не трябва да минава през главата и на студентите, тъй като според поверията в противен случай никога няма да се дипломират.

През последните десетилетия на миналия век наклонеността на кулата се увеличи до такава степен, че мнозина започнаха да смятат, че тя наистина ще падне.

През 1993 г. отклоняването от вертикалната ѝ ос достигна 4,5 градуса. По време на работата по укрепването ѝ, стартирала през 1990 г., накланянето беше спряно благодарение на обхващането в пръстени на някои етажи и прилагането на временни

стоманени тиранти и противотежести от олово,

достигащи 900 тона. В крайна сметка кулата беше върната в положението ѝ отпреди 200 години. Експертите укрепиха и терена под кулата. През 2004 г. започна реставрирането на цялата каменна повърхност, както и на вътрешните ѝ пространства. Някои от тези дейности бяха финансирани с пари от тотото.

В крайна сметка през 2008 г. кулата достигна ниво на наклоненост 3,97 градуса. Според учените така тя трябва да издържи поне 300 години.