Хвърлянето на кръста на Йордановден подготвят в Балчик, Каварна и Шабла

05.01.2022 Дияна Райнова

И тази година кръстът в Балчик на Йордановден-Богоявление ще бъде хвърлен в студените води на Черно море, а смелчаци ще се хвърлят да го извадят. От 11.30 часа от храм „Свети Георги” ще тръгне литийно шествие. В него ще се включат представители и на храм „Света Петка”. Шествието ще стигне пред Морска гара, където ще бъде пресъздаден богоявленският ритуал. Това ще направят отец Стратия от храм „Свети Георги” и отец Тодор от храм „Света Петка”. Те ще отслужат водосвет. Очаква се много мъже да се хвърлят за кръста в морето заради топлото време. Победителят в надпреварата ще получи подарък от кмета на Балчик Николай Ангелов. Миналата година за кръста в морето край Балчик се хвърлиха 34 момчета и мъже. Това бе най-масовото му изваждане.

Ритуалът по хвърляне на богоявленския кръст в морето ще бъде спазен и тази година в община Шабла. В 10.30 часа ще скачат за кръста в морето край къмпинг „Космос” в село Дуранкулак. В 11 ч. в град Шабла -на къмпинг „Добруджа”, ще се състои и традиционния за деня водосвет, който ще бъде извършен от отец Павел. От община Шабла съобщават, че събитията по хвърляне на богоявленския кръст ще бъдат проведени при строго спазване на противоепидемичните мерки. И тази година заради ковидепидемията няма да се проведе освещаване на бойните знамена във военното поделение в Шабла.

В Каварна на втора буна на плажа ще се състезават за кръста. Водосвет преди това ще отслужи отец Василий от храм „Успение Богородично”. Миналата година заради ковидепидемията този ритуал не се състоя. От общината и сега напомнят, че трябва да се спазват всички противоепидемични мерки.