Почина актрисата Надя Савова

01.12.2021 24 часа

На 85 години почина актрисата Надя Савова, съобщиха от Младежкия театър "Николай Бинев". 

"С огромно прискърбие и тъга се налага да ви съобщим, че любимата актриса на поколения българи и дългогодишна обичана частица от голямото семейство на Младежки театър "Николай Бинев" Надя Савова е напуснала този свят. Бихме желали да изразим най-искрените си и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Надя Савова, която прекара десетилетия от своя живот като част от трупата на Младежки театър "Николай Бинев", написаха в съболезнователната си телеграма от театъра.

Надя Савова дебютира на сцената на Младежки театър през 1965 г. в спектакъла „Дон Жуан“ (комедия от Самуил Альошин, постановка – Вили Цанков), чиято премиера е на 5-и януари 1965 г. След тази първа нейна поява на сцената на Младежки театър за Надя Савова ще последват над 25 години игра на същата тази сцена! В течение на годините тя ще бъде част от близо 50 постановки – както за възрастни, така и за деца! Някои от най-забележителните са: „Вълшебното перо“ (от Лъчезар Станчев, постановка – Асен Траянов), за която на 22.5.1966 г. Надя Савова получава III-а награда за актьорско майсторство на „I-ия преглед на детската пиеса и театър“ в София, "Спасителят в ръжта“, постановка – Людмил Стайков, „Страната „Прави каквото щеш“ от Рада Москова, постановка – Лиляна Тодорова„"Снежната кралица“, постановка – Лиляна Тодорова, „Кухнята“, постановка – Николай Люцканов, „Пинокио“, постановка Андрей Аврамов, играно цели 242 пъти!

Надя Савова беше известна и с множество роли във филми и сериали, както на екрана, така и зад него, озвучавайки много любими на българската публика персонажи, позволявайки ни да се докоснем до тях на родния си език. Надя Савова ще бъде вечна част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър.