Престолонаследникът княз Борис Търновски - скулпторът със синя кръв

01.12.2021 Хортензия Маркова
Цар Симеон II казва, че тъй като монархията не съществува вече, неговият внук и наследник ще има ролята на “пазител на традицията”.
Цар Симеон II казва, че тъй като монархията не съществува вече, неговият внук и наследник ще има ролята на “пазител на традицията”.

24-годишният внук на цар Симеон II с първа самостоятелна изложба в Люксембург. Продава свои творби за благотворителни каузи. Момчето е копие на баща си, отсича крал Хуан Карлос I на погребението на Кардам Търновски. Като дете смятал, че с военен парад в Испания отбелязват неговия рожден ден.

15 август 2008 г. Ягуарът, в който пътуват княз Кардам Търновски и неговата съпруга Мириам де Унгрия, излиза от пътя в Ел Молар, на няколко километра от Мадрид. Автомобилът се удря в дърво и се преобръща. Князът получава тежка черепно-мозъчна травма, много фрактури на ръцете и на гръбначен прешлен, а Мириам е със счупен лакът на едната ръка, счупени ребра и колабирал бял дроб. Зверската катастрофа предизвиква намесата лично на крал Хуан Карлос I, като на мястото е изпратен хеликоптер, който транспортира тежко ранения Кардам Търновски в мадридска болница.

Състоянието на първородния син на цар Симеон II и царица Маргарита е тежко и той прекарва седем години в будна кома. На 7 април 2015 г. Негово Царско Височество Кардам, княз Търновски и херцог Саксонски почива на 52-годишна възраст след белодробно усложнение вследствие на дългогодишното му обездвижване.

От този момент нататък синът му Борис, 17-годишен тогава, наследява титлата на баща си (княз Търновски) и заема първото място в линията на наследяване на династичните права върху българския престол на рода Сакскобургготски.

Днес 24-годишният внук на Симеон II, който би могъл да стане цар, ако един ден България се превърне в монархия, е избрал да се доказва като човек на изкуството. Княз Борис Търновски е аристократът сред скулпторите и талантливият артист сред благородниците.

В началото на ноември той представи първата си самостоятелна изложба в Люксембург. В експозицията са включени някои от най-новите ръчно изработени скулптури и артинсталации на княза, изложени в древна историческа сграда от седемнадесети век в Cercle Munster.

Творбите са абстрактни и модернистични, в ярки цветове и отличаващи се с виталност (люлеещи се, подвижни). Като автор, подписващ се с инициалите BSCG, князът вече има почитатели по цял свят и негови произведения са част от колекции в Испания, България, Перу и Близкия изток.

През юли тази година Борис Търновски представя свои творения и в обща изложба в Париж. През 2020 г. той продава своя скулптура на търг, като дарява приходите на NHS Charities Together (сдружение, което включва над 250 благотворителни организации, свързани със здравеопазването в Обединеното кралство) за подкрепа на здравните работници в борбата им срещу коронавируса.

“Като художник исках да използвам своята платформа и изкуство за добра кауза - обяснява князът под снимка на произведението си. - Исках по някакъв начин да засвидетелствам благодарността си към всички здравни работници, които полагаха денонощни усилия, за да се справят с вируса. По един или друг начин всеки е засегнат от ситуацията или ще бъде в бъдеще. Здравните работници видяха най-лошата страна на тази пандемия.”

Този месец пък благородникът участва с продажба на творбите си в набиране на средства за “Мовембър” - движение, което се фокусира върху изследване на рак при мъжете и превенция на самоубийствата сред тях. Скулптурите, налични в уебсайта му към момента, се продават на цени от 350-400 паунда.

От ранна възраст княз Борис Търновски знае, че иска да се занимава с изкуство, и не се отклонява от този свой избран път - на творчеството. Също така той не бяга и от дълга си да бъде отговорен член на европейската аристокрация.

През октомври тази година князът бе един от тримата кумове на потомък на последния руски император на невиждана от над век царска сватба в Русия. На тържествена церемония Великият княз Григорий Романов, пряк наследник на Николай II, направи своя съпруга италианската писателка Ребека Бетарини (дъщеря на римски дипломат), приела преди година православието и името Виктория Романова.

Двойката се венча в най-голямата катедрала на Санкт Петербург - “Свети Исакий Далматски”.

Сред най-видните гости на сватбата бяха също така цар Симеон II и царица Маргарита, испанската кралица София, принц Рудолф и принцеса Тилсим от Лихтенщайн, естествено, видна роля в събитието зае майката на княза - Великата княгиня Мария Владимировна. Повече от 1500 гости отпразнуваха любовта на 40-годишния жених и 39-годишната младоженка.

От президентството не поздравиха съпрузите, а говорителят на Путин хладно коментира, че събитието не влиза в техния дневен ред.

Руските медии съобщават, че част от руснаците не смятат Григорий и майка му за Велик княз и Велика княгиня, защото монархията вече е минало, а и още Николай II e лишил прадядото на младоженеца Кирил (братовчед на императора) от претенции към престола заради брак с разведена жена.

В същото време други руски и европейски аристократи не поставят под съмнение тяхното потекло и титли. Григорий е кръщелник на Симеон Български, на бившия крал Хуан Карлос I и доня София, и на крал Константин Гръцки.

Но да се върнем към княз Борис Търновски. Престолонаследникът е и единственият от 11-те внуци на цар Симеон II с изцяло българско име. Когато се ражда на 12 октомври 1997 г., неговите родители Кардам и Мириам се обаждат, за да споделят благата вест, първо на неговата прабаба - царица Йоанна Българска (любимата Нона), с която Кардам е много близък. Те искат разрешение от нея да дадат на бебето името Борис в знак на почит към съпруга й - цар Борис III. Това прави царицата изключително щастлива.

Княгиня Мириам разказва, че като дете нейният първороден син смятал в продължение на няколко години, че на всеки национален празник на Испания (12 октомври) самолетите и военният парад отбелязват неговия рожден ден, който по случайно съвпадение е на същата дата.

“Беше по-трудно да му обясня тази истина, отколкото тази за тримата мъдреци”, обяснява тя в интервю за Vanity Fair.

И Борис, и неговият по-малък брат Белтран са учили в Европейския лицей в Мадрид. И двамата са кръстени като православни християни според принципите на Търновската конституция. Момчетата от малки били описвани като разумни и отговорни деца. След лицея Борис придобива бакалавърска степен в елитно международно училище в Австрия близо до градчето Сент Гилген, недалеч от Залцбург. Кара и стаж като асистент в австрийския парламент. Говори свободно английски, испански, френски и малко български.

Тъй като от много малък започва да се интересува от всичко, свързано с живописта и скулптурата, се записва в Лондонския колеж по изящни изкуства в Уимбълдън, където завършва през юли 2019 г. В британската столица той вече е имал няколко изложби на свои творби. Фотографията също е сред големите му страсти.

Княз Борис Търновски не е единственият талант със синя кръв, който страстно се отдава на изкуството. За него винаги е удоволствие да обменя опит и с други артисти, а някои от тях се случва също да имат царско потекло. Така например князът отпразнува преди няколко години 21-вия си рожден ден като специален гост заедно с майка си Мириам на откриването на изложбата на шейх Рашид бин Халифа ал Халифа в галерия “Саачи” в Лондон.

Шейхът, член на кралското семейство на Бахрейн, е признат за един от най-известните художници в кралството. С изложби в Европа, Азия и Близкия изток и десетилетия творчество, той е и първият президент, впоследствие почетен, на Дружеството на изкуствата в Бахрейн.

Може да се каже, че именно от майка си Борис Търновски наследява чувствителността към изкуството. Мириам де Унгрия също твори, като създава авторски бижута, представяни и у нас. От баща си пък престолонаследникът наследява любов към музиката и с особено чувство умее да свири на китара.

Също така принцът обича да спортува - да кара ски или колело. Почитател е на футбола, като от съвсем млад симпатизира на “Реал” (Мадрид). Някога любимото време, прекарано с татко му, било, когато двамата играели футбол или правели модели на кораби и самолети.

По време на тежката катастрофа на родителите си Борис е едва на 10 години, но с твърдост и стоицизъм израства в тревожната атмосфера на ту подобряващото се, ту влошаващото се състояние на своя баща. Майка му никога не крие и не смекчава нито една истина от децата си, като ги учи да бъдат силни и готови да се справят с всякакви житейски предизвикателства.

“В най-болезнения ден, в който преживя ранната смърт на баща си Кардам, големият му син Борис е едва 17-годишен. Но той показа характер и отговорност”, пише изданието “Резон”.

Още тогава става ясно, че момчето е новият престолонаследник, след като го помолили да придружи испанската кралица София на излизане от погребението. Това е чест, която не се оказва на всеки, пишат местните медии.

На погребението тогавашният крал на Испания изразил наблюдението, че Борис е копие на баща си Кардам. Заключение, което разтърсило неговия дядо.

Преди време цар Симеон II казва, че тъй като монархията вече не съществува, неговият внук - този, който трябва да поеме подир него, ще има ролята най-вече на “пазител на традицията”, но не повече.