Обявиха на търг имущество на Марадона заради дългове и данъци

01.12.2021
Статуята на Марадона, открита преди мача на "Наполи" с "Лацио".
Статуята на Марадона, открита преди мача на "Наполи" с "Лацио". РОЙТЕРС

Все още не е събрано наследството му година след като почина.

В деня, в който в Неапол откриха две статуи на Диего Марадона, а местният тим разби “Лацио” с 4:0 с екипи с неговия лик, в Аржентина обявиха онлайн търг за имуществото на легендата. Той ще е на 19 декември и е заради дългове и данъци. Това решение взе съдия Лусиана Тадеско дел Риверо от Ла Плата по искане на синдика на наследството Себастиан Биглето.

За продажба отива култовата къща на бул. “Кантило” 4000, която Диего купува на родителите си в средата на 80-те и бе използвана за сбирки на семейството му. Началната цена е 900 000 долара. От 65 000 долара започва наддаването за апартамента на улица “Карлос Техедор” 700.

За продан е миниванът Hyunday H1 от 2018 г., който бе използван от Марадона и антуража му. Цената е 38 000 долара. BMW M4 от 2019 г. е с начална цена от 165 000 долара. Той е с автограф на Диего на сенника, тунинговано с полицейска лампа и сирена и кръстено “Машината” от Марадона. И накрая е BMW 750i, произведено през миналата година с начална цена 225 000 долара. Тя е толкова висока, защото такива коли рядко влизат в Аржентина и до момента има 5 от тях в цялата страна.

Колите със сигурност ще бъдат продадени доста скъпо. Тази година едно негово Porsche 911 от 1992 г. бе продадено за невероятните 600 000 долара. А Диего само го е карал в Испания и никога не го е притежавал.

Общо 38 предмета на Диего отиват на търг, като това са маратонки, фланелки, фитнес уреди, снимки на Марадона, шапки и още куп сувенири.

Всъщност над година след смъртта на Диего наследството му остава несъбрано и неразпределено. Второто е заради делата, които водят Еугения Лапровита и Мегали Хил за бащинство. В Аржентина смятат, че 2/7 от наследството ще бъдат блокирани, а останалото - разделено между децата му Далма, Джанина, Диего-младши, Яна и Диегито Фернандо, след като първородният му син Диего, който е от Италия, се отказа от него.

Още по-голям проблем е събирането на наследството. До момента Себастиан Биглето има достъп само до две банкови сметки в Аржентина с малко над 8000 евро в тях. При него е кутия с бижута, намерена под леглото в къщата, в която почина, с ланци, часовници, както и огромният пръстен, който му бе даден през юли 2018 г. в Беларус и се оценява на над 300 000 долара. И накрая е контейнерът с негови неща, открит на пристанището в Бакар и пристигнал от Дубай. В него има:

- писмо от Фидел Кастро с личен подпис; китарата на Андреас Каламаро, съчинил песен за Диего; платинена топка на ФИФА, връчвана на легендите на футбола; 13 топки от колумбийския художник Блинг, всяка една за етап от кариерата му; куп часовници, включително четири Hublot за стена; купища фланелки. Сред тях е тази на Серхио Агуеро от “Манчестър Сити” с посвещение на бившия му тъст, на Христо Стоичков с автограф, на “Атлетико” (Минейро) от Хесус Датоло, на националния отбор по хокей на трева с автографи на всички, на колумбийския “Милионариос”, тренировъчна на Бразилия, подарък от Роберто Ривелиньо, любимия му футболист, на Хари Кейн от “Тотнъм”, още една на Бразилия от Роналдо Назарио и тази, която му прати бившият президент на Бразилия Лула да Силва; якета от специални серии. Две са на “Бока Хуниорс” с подписите на Мартин Палермо и Роландо Скиави; фланелка Nike Advantage с подписа на Роджър Федерер; 31 книги с автографи от авторите им; множество екипировка и дрехи - сакове Puma, две фланелки със светлосиня якичка и номер 10, 10 костюма, шест бели туники, 15 ризи, дълго черно палто, шест сака, кутия с шапки, два чифта ревери, портфейл FIFA, ракети за падъл тенис, скуош и боксови ръкавици; черна китара, подарък от Вичентико, лидера на Los Fabulosos Cadillacs; три кутии с плакети, купи и медали; тонколони, озвучителна система, система Blu Ray, професионална камера, четири телевизора, стационарен велосипед, мултифункционален фитнес, степер, минибатут, черна и сребърна лампа, декодер, кафе машина и машина за съхраняване на пури; шахматна дъска с метални фигури; маратонки и обувки; сейф; картини и снимки; каса с емблемата на “Индепендиенте” и посвещение от съотборника му от националния отбор Рикардо Енрике Бочини.

Тепърва се очаква да се събере и наследството му извън страната, което още не е определено. В Швейцария има пет банкови сметки, а една има и в Дубай. В ОАЕ има цяла флотилия луксозни автомобили, включително Rolls Royce Ghost за 300 000 евро и BMW i8 за 145 000 евро, както и лични вещи, които не е пренесъл в Аржентина.

Във Венецуела е участвал в доста бизнеси, като през търговец в Европа има дял в търговията “пшеница за петрол”. Дълговете на държавата към Марадона са за около 50 милиона долара, без да се броят 4 милиона долара, които трябва да получи от държавната телевизия за коментарите му на световното в Русия.

В Куба бе открита къща в квартал “Мирамар” на Хавана, която му е дарена от Фидел Кастро. В нея има снимки, писма от световни лидери и дори личните рисунки на Диего по стените. Съществува и неофициална информация, че има и дял в хотел в кубинската столица.

В Мексико е още една банкова сметка, свързана с него. Притежава права върху две фирми в САЩ и една в Англия за дрехи. Отделно е производството на паста “Диего” в Италия и дял от производител на машини за залагания.

И най-сериозната част остава в Беларус. Той има 0,5% от акциите на

“Динамо” (Брест) .Там останаха два ексклузивни подаръка - амфибията Overcomer Hunta и напълно тунингован мотоциклет Fat Bob 107 Harley Davidson, който бе кръстен “Аз съм Диего”. Амфибията е с шаси от фибростъкло, 100-литров резервоар, навигация и минимална цена от 50 000 долара. Моторът се оценява на 30-40 хиляди долара.

Накрая са школите в Китай с неговото име, които първоначално предизвикаха съдебни спорове. Всичко това трябва да бъде събрано и разделено.