Днес е Въведение Богородично - Ден на християнското семейство

21.11.2022 Spomen.bg онлайн

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те най-важни църковни празника след Великден, посветени на събития от земния живот на Исус Христос и Богородица. С решение на Св.Синод на Българската православна църква - от 1929 г.  този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Християните почитат църковния празник Въведение Богородично като един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Св. Йоаким и Св. Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Светото причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото - в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка. То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Традициите казват още, че след църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата.