Отиде си Тапи, обявен за най-чаровния мошеник на Франция

09.10.2021 Петя Минкова
Бернар Тапи
Бернар Тапи

Милионер, филантроп, яхтсмен, артист, политик, той превръща слабия “Олимпик Марсилия” в европейски шампион. Купища дела за измами вгорчават живота на симпатичния бизнесмен.

Магнатът, който подкрепяше “Олимпик Марсилия”, докато отборът не стана европейски шампион, си отиде на 78-годишна възраст, получил всичко от живота. Той бе красив, безумно богат, изключителен ветроходец, политик, тв водещ, филантроп, собственик на медии - един от най-чаровните мошеници на Франция.

Феновете му го обожаваха и бяха убедени, че правосъдието във Франция просто се заяжда с кумира им, докато

прокурорите го преследваха за уреждане на футболни мачове

и данъчни измами, които веднъж завършиха дори със затвор.

“Той бе харизматичен, съблазнителен – описа го президентът Еманюел Макрон. – Златната легенда е преплетена със сенките на правните му саги -

загубени процеси, тежки присъди

- решения, които той оспорва през целия си живот.” “Все пак – допълни Макрон - амбицията, енергията и ентусиазмът на Тапи бяха източник на вдъхновение за поколения французи.”

Тапи се ражда в бедно семейство с малък апартамент без баня и тоалетна.

“Едва ли познавате по-щастливо дете от мен”, по-късно казва бизнесменът.

Бизнесът го влече и когато завършва училище, започва да продава телевизори през деня, а през нощта обикаля клубове, за да пее.

Страстта към печалби надделява и още съвсем млад той започва да купува фалирали компании на безценица и да ги възстановява.

Феноменалният му нюх към печалбата си казва думата и той бързо натрупва огромно богатство. Още ненавършил 30 години, той вече е милионер.

Съвсем естествено през 1984 г. младият бизнесмен решава, че

трябва да спечели “Тур дьо Франс”

Привлича Бернар Хино и Грег Лемонд и обявява, че ще им създаде най-добрите условия за победата. 2 години по-късно двамата финишират като победители, хванати ръка за ръка. Впечатляващите кадри така трогват французите, че красивият бизнесмен зад тандема веднага става медийна звезда.

Някъде по това време Тапи се запалва по ветроходството.

Авантюрист по душа още през 1982 г. той издирва "лодката" на Ален Кола, която изчезва в морето 4 години преди това. Тапи инвестира и я превръща в изключително луксозна яхта. През юни 1988 г. той подобрява световния рекорд за преминаване на Атлантическия океан с монокорпус.

Именно през тази година Тапи се запалва по тениса. Започва да произвежда тенис ракети и се сприятелява с тенис звездата Андре Агаси и треньора на френския национален отбор. Оттогава те стават емблеми на марката му, печелейки бляскавите си победи.

Авантюрата му във футбола е също така успешна.

През 1985 г. Тапи обявява, че иска да види любимия си отбор “Олимпик Марсилия” шампион, а Марсилия да стане първият футболен град във Франция. По това време тимът е на незавидното 12-о място, но се случва да изпадне до 17-о.

Година по-късно той вече е президент на клуба и без да губи време, прави звездна селекция, запушвайки пробойните във финансите. Благодарение на това от 1989 до 1992 г. отборът печели четири поредни шампионски титли на Франция.

През 1993 г. става немислимото. Слабичкият до скоро отбор побеждава “Милан” и става европейски шампион.

Играчите обожават Тапи, но започват и проблемите –

магнатът е санкциониран

за нарушаване на спортния морал.

Обвинен е, че се е опитал да подкупи играчи на френския "Валенсиен" преди мача с "Олимпик".

Чаровникът свива рамене и се оплаква: "Клубът е 10% от дейността ми и 90 на сто от проблемите ми". Футболистите му изригват и обявяват протест, подкрепен и от феновете. Стига се дотам, че в един от мачовете легендарният футболист Жан Пиер Папен си показва задните части, тичайки из терена, за да изрази възмущението на тима от скандалното решение.

В крайна сметка се стига до

едногодишна присъда за Тапи,

намалена на 8 месеца след обжалване.

Съдебната сага естествено тласка Тапи към политиката. През 1989 г. той става независим депутат, но качествата му бързо са оценени и е привлечен като министър по градските въпроси в кабинета на президента Франсоа Митеран. През 1993 г. е избран за лидер на партия, с която става евродепутат. Съдебни дела отново го принуждават да напусне политиката, но когато започва десният Никола Саркози, се включва в надпреварата за президент, Тапи му дава цялата си подкрепа.

През 90-те той се отдава на киното, участвайки във филм на Клод Лелуш, след което е поканен за тв сериал. Записва песни със звездите на френската естрада, но не забравя девиза си "Трябва да спечеля" и печели както може, понякога на принципа целта оправдава всички средства.

Именно

така започва и големият фал

Магнатът е мажоритарен собственик на "Адидас", която по онова време е закъсала спортна компания. Той е амбициран да я превърне в номер едно, но амбициите в политиката през 1993 г. го принуждават да я продаде на частни инвеститори, за да избегне конфликтите на интереси. Идеята му е, когато приключи политическата си кариера, да продължи бизнес начинанието си.

Само година по-късно, когато той вече е министър на Митеран, неговите партньори препродават компанията на двойно по-висока цена.

Тапи е бесен. Той

не може да

приеме загубата

и обвинява банката с държавно участие "Креди Лионе", че умишлено е подценила неговия дял. Започва тежка съдебна битка, завършила през 2008 г. с решение, че Тапи трябва да бъде обезщетен с 403 млн. евро с лихвите.

Тъй като е замесена държавна структура, парите трябва да бъдат изплатени от бюджета. Започват протести. Защо богатият Тапи, който има всичко, трябва да стане още по-богат за сметка на французите?

Започват нови дела и през 2015 г. Апелативен съд отменя решението и разпорежда бизнесменът да върне парите.

"Съсипан съм", казва само Тапи.

Идва ново обвинение, че начислява лични разходи, включително за персонал в дома си в Париж и на яхта, като ги отчита през компанията си.

Въпреки всички възходи и падения той

завинаги си остава героят на Марсилия,

който дръзна да мечтае за невъзможното и да го постигне.

В едно от последните си интервюта през 2018 г. той казва: "Какво ли не съм правил, не мога да кажа, че животът не ме е разглезил".

Години по-късно се разбра, че той тайно е развивал филантропски проекти, за да подпомага младежката заетост.

Обожаван от феновете, с милиони почитатели, Тапи загуби най-важната битка с рака и си отиде на 78-годишна възраст.