Египет подготвя в Луксор събитие, още по-грандиозно от парада на мумиите

02.08.2021 Spomen.bg онлайн
Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

В подготовка за откриването на обновената Алея на сфинксовете, през реставрация преминава и хипостилната зала в храма на Амон-Ра в Карнак, съобщи в. "Ал Ахрам". Хариб Сонбол от Върховния египетски съвет по антиките обяснява, че екип от специалисти отстранява пясъка и праха от 134-те колони, на които се крепи таванът на залата. Предстои да се реставрира и статуята на Тутмос, съобщава БТА. 

След успеха на "Златния парад на фараоните", при който мумиите на осемнайсет фарона и четири царици бяха пренесени в новия Национален музей на египетската цивилизация в Кайро, подобно събитие се подготвя и в Луксор.

То ще ознаменува откриването на реставрирания дромос (път за процесии), украсен от двете си страни със стотици сфинксове с глава на овен и тяло на лъв. Дългата 2700 метра алея свързва храмовете в Карнак и Луксор. Проектът по обновяването й включва и показването за първи път на археологически открития, направени между 2006 и 2011 година.

Предстоящата церемония ще възпроизведе древноегипетските празненства, посветени на божествата Амон, Мут и сина им Хонсу, казва пред в. "Ал монитор" директорът на храмовия комплекс в Карнак Мустафа ел Сахри. Честванията са се провеждали през Паофи - втория месец от сезона на разлива в древноегипетския и коптския календари, между 11 октомври и 10 ноември.

Магди Шакер, главен археолог в Министерството на туризма и антиките на Египет, смята, че церемонията по откриването на Алеята на сфинксовете ще надмине "Златния парад на фараоните", тъй като е базирана на древноегипетски ритуали, а не е просто нова идея за транспортиране на мумии. Той отбелязва, че

хората в Луксор все още включват елементи от древните фараонски чествания в празници,

които отбелязват днес.

Египет планира пищна церемония и за откриването на Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, където ще бъдат експонирани съкровищата на момчето фараон Тутанкамон. В момента те все още са в Египетския музей на площад "Тахрир" в Кайро.

/БТА/