Нови находки в античния Мисионис, сред тях монета на Иван Шишман

20.07.2021 Ваньо Стоилов
Тази година разкопките в крепостта Мисионис край Търговище ще продължат до октомври. Снимки: Авторът
Тази година разкопките в крепостта Мисионис край Търговище ще продължат до октомври. Снимки: Авторът Архив

Сребърна монета на цар Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта.

Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. За историците този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекли "Северния Перперикон". А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм.

Разкопките тук се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.

Тази година за археологически разкопки и консервация на находките са осигурени 350 хиляди лева.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от 5-6 век. В момента текат подготвителни дейности за укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да стане резиденцията достъпна и за посещения

Това е класически domus - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 метра. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея.

В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

"Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани", казва проф. Николай Овчаров. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия Св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос /Варна/ римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.

Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този ученик на Христос.

При тазгодишните разкопки вече са намерени над 120 находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14 век, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чиито командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар - т. е. на цар Иван Шишман.

От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, до момента са открити още останки от нови 4 сгради и 3 улици. Три от сградите са датирани от 13-14 век. Разкрита е и голяма обществена сграда от 5-6 в., в която археолозите предполагат, че се е помещавал градският съвет.

"За значимостта на сградата съдим по зидовете, които са по-големи и от тези на епископската резиденция. Планът й обаче ще стане ясен през септември", разясни археологът Стефан Иванов. Той допълни, че в следващите седмици предстои да се навлезе в античния пласт, където се очакват още представителни сгради, тъй като разкопките са съсредоточени в центъра на града.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до месец октомври.