Чирков си отиде в деня на света Екатерина, съсипан от мъка по съпругата си Мариане (Обзор)

Урната с праха му ще бъде положена

в нейния гроб във Фрайбург

Проф. Александър Чирков, легендарният кардиохирург, човекът, направил първата трансплантация на сърце у нас и още хиляди сложни операции, почина в навечерието на празника на света Екатерина, който е на 24 ноември.

Мистици видяха в това намеса на Божията промисъл. “Света Екатерина” се казва болницата, която той създаде с много любов и която народът още нарича Чирковата болница.

Александър Чирков почина на 82 години. Негови близки разказват, че много тежко приел смъртта на съпругата си Мариане, която почина преди около година. Той не шумял около тази тема умишлено, но много страдал. Затова се махнал от Германия и отишъл на хотел във Варна, защото искал да се чувства полезен. Той все се надявал идеята му за голяма болница във Варна да се осъществи, като същевременно не спирал да прави нови планове и да консултира болни. Даже

имал записани

пациенти за

30 ноември

Мъката по покойната му съпруга била голяма и затова негови близки приятели предполагат, че синът му Алесандро, който ще организира погребението му, ще избере да бъде кремиран, а урната му да бъде положена в гроба на съпругата му във Фрайбург.

Чирков приключи земния си път около полунощ. Негов приятел, който му помагал при престоя му във Варна, му звъннал късно и след като той не му отговарял, отишъл да го види в хотела и там го намерил паднал на земята. Предния ден, като го чул по телефона, му се сторило, че говори завалено, и затова се обезпокоил.

Друг негов приятел от Варна - Димитър Камбуров, говорил с него предния ден и Чирков му се оплакал от

силна болка

в гърба

Със сигурност не е бил диагностициран с COVID-19. Близките му отдават трагичната новина на страданието за съпругата му и напредналата възраст. Той беше в много добра физическа форма и нямаше хронични страдания, което му позволяваше да продължава да работи.

Проф. д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали.

През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа въвежда и т.нар. изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до две години донор.

Лично е оперирал

30 000 души,

а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации.

Проф. Чирков е роден в Лом през 1938 г. Семейството му е заможно, а дядо му изпраща децата си да учат в Германия. Бъдещият кардиохирург има чичовци, които се образоват там като инженери, а единият е лекар с клиника в Берлин. Колкото и невероятно да звучи, се оказва, че първата му родственица, която започва да лекува хората, е прабаба му Лилия. Тя е гъркиня, живее в Москва, има клиника и е личен лекар на семейството на големия руски писател Лев Толстой.

Преди да замине през 1966 г. за Федерална република Германия, д-р Чирков вече е завеждащ отделение по обща хирургия в Белоградчик. В Западен Берлин той завършва при прочутия професор Бюхлер. Първо работи в университета “Вестенд”, а след това във Франкфурт на Майн и във Фрайбург. И така Германия става негова втора родина.

Чирков бързо придобива немския манталитет и светоусещане. Шест години по-късно, на 34 г., вече е доцент във Франкфурт. Следва специализация на сърдечна хирургия за бебета и малки деца в Алабама в САЩ. Веднага го канят да създаде клиника за тези операции и в Германия, а през 1984 г. става професор в Университета във Фрайбург. Още по-голямо признание обаче идва от страна на България.

Поканата идва

от Людмила

Живкова,

която го издирва през 1978-а. Неин вуйчо е академик Атанас Малеев - шеф на Медицинска академия тогава и зам. здравен министър, който му предлага да помогне за изграждането на кардиохирургията у нас. Окончателно се завръща в родината през 1984 г., след като подписва с българското правителство договор за разкриване на болница по американски модел за сърдечна хирургия.

След 1989 г. Чирков се включва в политическия живот. Зам.-председател е на възстановената БСДП на Петър Дертлиев. По-късно е депутат от НДСВ и близък до Симеон Втори. Връща се в болницата, която е създал - “Света Екатерина”, където е уволнен “заради преразход на средства”. “Откраднаха ми детето”, повтаря години наред професорът, който приема много болезнено този факт. Въпреки това се впуска в друга своя мечта - да създаде супермодерна кардиоболница във Варна.

“Професорът е спасил десетки хиляди пациенти. А още повече са признателните и благодарни българи, при които здрави са се завърнали техните близки”, изказа съболезнования премиерът Бойко Борисов.

“Голяма е загубата за всички нас. Стореното добро никога няма да бъде забравено. Бог да го прости и светла му памет!”, добавя министър-председателят.

Проф. Чирков

през ноември 2019 г.:

Изгонете

гнева и

злобата - те

съкращават

дните ви

- Защо българите умират толкова често от сърце, проф. Чирков?

- Липсата на вяра разболява. Ако нямаш вяра, че нещо трябва да се постигне, не е добре за здравето. Завистта също разболява. Тя е продукт на примитивност. Ако човек е възпитан добре, ще може да овладява разрушителните отношения с другите. И да няма омраза. Хората у нас са страшно стресирани, чувстват се бедни и нещастни - това също влияе.

Освен това българите не спазват нормален режим. Не спортуват, пушат, пият. Хранят се с много мазнини, с пържено. Трябва да се яде печено месо, без много мазнини, пилешко, агнешко. Най-тежко е на възрастните хора. Не са създадени структури за болните и самотните. Това много ме измъчва. В Германия има грижа за възрастните, бедните, самотните. Това е нормалното общество. Не като тук, където се виждат моменти от маймунското разбойничество.

Лекарите трябва да се учат на морал и на отношение към пациентите. Казах вече - ние не сме обущари и шивачи. Не трябва само да познаваме тялото на човека, не само да го лекуваме, а да го направим щастлив, да е сигурен, че повече няма да страда.

- Вие как се поддържате в добра физическа и здравна кондиция?

- С основни правила – движение, умерено хранене, общувам с приятни хора. Търсете моментите на радост.

Изгонете гнева и злобата - те съкращават дните ви. Доказано е, че завистливите, злобните и отмъстителните хора умират много по-рано. Има голямо проучване в САЩ, че оптимистът живее 17 г. повече от песимиста.

- Кога България ще достигне световните стандарти в медицината?

- Сега се занимавам да построя най-добрата клиника във Варна. Искам да изградя болницата, за която мечтая - да има клонове навсякъде, да поканя хора от най-добрите структури в България да обучават непрекъснато докторите.

- Непрекъснато?

- В България трябва да се създаде колегиум от най-добрите доктори от страната и чужбина, които да правят семинари с лекарите примерно на 6 месеца. И на всеки 4 г. да ги ресертифицират дали са в крак с най-новото в медицината.

Проф. Чирков през 2012 г.

Не ни трябват политици, които

при провал винят другите, а

при успех изтъкват себе си

Не трябва да допуснем изграждането на една феодална демокрация от неколцина, които при провал винаги прехвърлят причината на другите, а при успех се самоизтъкват като най-способните. И за да ги предпази от мегаломанията, гражданското общество трябва да не допуска те да използват макиавелистичната политика от XVI век, че ако нещо не става насила, става с измама.

Иска ми се нашите политици да пътуват повече из страната. За да видят реалността каквато е. Нека задълбочено да се преценят приоритетите за българското общество. На първо място е качественото здравеопазване, а на второ - доброто образование.

Не се учим и от историята. Първото условие да върнем просперитета си е нашите политици да се научат на приемственост и да се обърнат към миналото ни. Добри елементи има дори и по времето на комунизма, въпреки че не харесвам тоталитарната му идеология. Един пример: през 1984 г. Тодор Живков и правителството ме поканиха да изградя в страната ни модерната кардиология и кардиохирургия. Дотогава всички големци се оперираха в чужбина, а обикновеният гражданин получаваше некачествена помощ и смъртността от сърдечните операции достигаше 60%.

Изградих школа, а днес всички мои ученици ръководят водещи у нас сърдечни клиники. Оттогава пациенти не се изпращат за скъпо лечение в чужбина и не се харчат пари на данъкоплатеца.

Мисля, че това е пътят, по който трябва да върви страната ни. В противен случай ще си задаваме често въпроса Quo vadis, Bulgaria? И да чуваме цитат от Данте Алигери Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate (О, вий, прекрачващи тоз праг, надежда всяка тука оставете. (24часа)

Проф. Чирков през 2017 г.

Моето правило е да вземам от

богатите и да лекувам бедните

Проф. Александър Чирков върви по една от пешеходните улици в центъра на Варна. Движи се бавно и достолепно. От 3 г. кардиохирургът пътува всеки месец от германския град Фрайбург до морската столица, където консултира и оперира.

“Живея в един от най-хубавите градове в Германия, между Швейцария, Германия и Франция. Но още ми се идва в България. И аз не знам защо”, казва с лека самоирония. После на въпроса защо се е преместил във Варна, отсича: “Край със София. Това е град с корумпирано управление, в който управниците мислят само за пари. Не искам да ходя в град, който ми открадна болницата.”

Чирков има предвид 18 юни 2006 г., когато тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски издава заповед, че кардиохирургът няма да е вече директор на болница “Св. Екатерина”.

“Нямаше личен разговор, просто получих заповедта. Не става дума за директорски пост, а за принципи! Не мисля, че е нормално да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат. Това е все едно да ти отнемат детето.

Формалният повод бяха преразходи. Но трябва да кажа, че докато бях изпълнителен директор, не съм допускал сериозни преразходи.

Моето правило е да вземам от богатите и да лекувам бедните и безпарични пациенти. Даже бях наредил да се постави надпис в “Св. Екатерина”, че се забранява да бъдат питани пациентите дали имат пари за диагностика и лечение. Имаше един случай, в който научих от пациенти, че двама лекари са се опитали да им вземат по 5000 лв. Казах им, че ако не ги върнат, ще ги уволня.

Децата ми също са разочаровани, че се отнесоха така с мен. То не е и за вярване. Но балканецът не обича да си спомня откъде е тръгнал. На мен пари не ми трябват – няма да ги нося в гроба.

Във Варна се надявам да мога да изградя най-модерната кардиохирургична болница в Европа. Искам всичко да стане по един истински предприемаческо-инвестиционен цивилизован начин от Австрия или Германия, а не зад кулисите.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете