На 5-ти август 1962 г. Мерилин Монро напусна този свят (Интересни факти и снимки)

На 5 август 1962 г. умира 36-годишната Мерилин Монро - звезда от световна величина. Екранната сирена, участвала в десетки филми, е почитана като холивудска икона.

Личният й живот е възприеман като твърде скандален за времето си и постоянно е във фокуса на медийното внимание. Толкова много неща са изписани за Мерилин Монро, че едва ли е останало нещо неразбулено около нея, освен истината за смъртта й, залегнала в не една конспиративна теория, пише БТА. За официална причина за смъртта й се приема свръхдоза барбитурати.

Сайтът Patch предлага няколко по-малко познати факта за легендарната актриса:

- Името на Мерилин Монро е променяно многократно

В акта за раждане на появилата се на бял свят на 1 юни 1926 г. бъдеща звезда е записано името Норма Джийн Мортенсън. Според кръщелното свидетелство името й е Норма Джийн Бейкър. В изявите си като модел, прехвърлилата 20-те хубавица използва имената Джийн Норман и Мона Монро. Веднъж утвърдила се като актриса, първоначалната й идея е да се нарече Джийн Адеър. В хотелски регистрации използва името Зелда Зонк. Неофициално звездата се нарича Мерилин Монро през 1946 г. Името, с което остава в историята, става официално през 1956 г.

- Мерилин Монро е била омъжена три пъти

Едва 16-годишна се омъжва за съседско момче на име Джеймс Дохърти. Първият й брак приключва през 1946 г. Вторият й брак, с бейзболната легенда Джо Димаджо, продължава едва девет месеца през 1954 г. Третият съпруг на Мерилин Монро е известният драматург Артър Милър. Бракът им продължава от 1956 до 1961 г.

- Пластични операции

През 1950 г. агентът на Монро, Джони Хайд, плаща за две пластични операции - промяна на мекия хрущял на върха на носа й и поставяне на имплант в брадичката й.

- Естествен цвят на косата

Естественият цвят на косата на Мерилин Монро е светло кестеняв. Звездата изпробва девет руси нюанса, преди през 1952 г. да се спре на запазената си марка - платинено русото.

- Мерилин Монро не е глуповатата блондинка, която често пресъздава на екран

В действителност коефициентът й на интелигентност е бил 168.

- Монро има принос за зашеметяващата кариера на джаз легендата Ела Фицджералд.

През 50-те години на миналия век Мерилин Монро се свързва със собствениците на популярен нощен клуб в Холивуд и ги моли да наемат Ела, на която е голяма почитателка. В замяна актрисата обещава да седи на маса на първия ред всяка вечер. Монро спазва обещанието си и така помага на Фицджералд да поеме по пътя на славата и да се превърне в легенда на джаза.

- Мерилин Монро е имала някои необичайни хранителни навици

Закуската на Монро е била доста странна. Актрисата е затопляла чаша мляко върху гореща чиния, след което е добавяла две сурови яйца, разбърквала ги е с вилица и е изпивала сместа. Предпочитана й вечеря е била варен стек или агнешки котлети с гарнитура от четири или пет сурови моркова.

- Мерилин Монро и писателите

Освен че покорява сърцето на Артър Милър, Монро е била любимка и на други известни автори, които са си представяли именно нея в образа на техни героини - Труман Капоти и Жан-Пол Сартър.

- Най-ценното й притежание е със сантиментална стойност

Любимото притежание на Мерилин е бяло пиано, купено от нейната майка и по-късно продадено. Години по-късно Монро успява да си го върне. Музикалният инструмент е едно от най-скъпите пиана в света. На търг през 1999 г. певицата Марая Кери плаща за него 662 500 долара.

- Мерилин Монро има само една американска актьорска награда

Монро никога не е била номинирана за "Оскар". През 1959 г. е удостоена с награда "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия за ролята си в "Някои го предпочитат горещо"

- Култовата рокля, с която Мерилин Монро е облечена на рождения ден на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди и изпълнява "Happy Birthday Mr. President", е продадена на търг за 4,8 милиона долара.

- Обещанието на Джо Димаджо

Мерилин Монро кара втория си съпруг Джо Димаджо да обещае, че ще поставя цветя на гроба й всяка седмица, ако тя умре преди него. Димаджо спазва обещанието си в продължение на 20 години и изпраща три пъти седмично половин дузина червени рози на гроба й, преди да се откаже, след като разбира, че почитатели на екранната легенда постоянно ги крадат.

Още любопитни факти за Мерилин Монро

Всъщност до 1950 г. звездата е напълно естествена, но прави две козметични процедури, с които променя формата на носа и брадичката си, за да угоди на изпълнителните директори, които искали от нея да има вид на типичната глупава блондинка.

До 1953 г. и заснемането на филма „Ниагара“ тя успява да го постигне напълно след операциите и с намесата на добри гримьори и стилисти.

Мерилин имала прасковена брада

Актрисата изпълнявала ежедневен козметичен ритуал, включващ различни кремове и пудри, предназначени да засилят присъствието ѝ пред камерата. Според колегите ѝ трикът бил успешен.

10 секси цитата от вечната Мерилин Монро

За да постигне „прасковен мъх“ по лицето си, Мерилин няколко пъти на ден си слагала дебел слой вазелин и хормонален крем, който стимулирал растежа на косъмчета по лицето ѝ. Според актрисата този мъх правел кожата ѝ блестяща под светлината на прожекторите.

За разлика от работата с други актриси и модели, когато фотографи правели фотосесия на Монро, не използвали специални обективи и ефекти, заради специфичното ѝ излъчване. Актрисата на няколко пъти е помолена да обръсне мъха по лицето си, но тя отказва.

Монро прави три аборта

Тя никога не е имала нормална семейна среда, затова е мечтаела да създаде щастливо семейство и да може да предостави такава на своите деца. Въпреки трите си брака, Монро така и не успява да създаде потомство.

Докато е с последния си съпруг, драматурга Артър Милър, тя прави три аборта и губи възможността си да стане майка. За сметка на това се опитва да играе ролята на такава с децата на Артър – Боби и Джейн.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете