Викингите са вярвали в огледален задгробен свят

19.06.2021 24 часа
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Археолози в Норвегия откриват 1100-годишен гроб на викингски воин, чийто стоманен меч е поставен на необичайно място: от лявата му страна, съобщава „Лайф Сайънс“. 

Въпреки че позицията на меча е объркваща, съществува теория, че викингите са възприемали

отвъдното като огледален образ на реалния свят,

така че който е погребал този воин, може би е имал предвид това, казва Реймънд Совадж, ръководител на проекта и археолог от Университетския музей на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU). Според изследването, воинът вероятно е бил левичар, но е носил меча на дясното си бедро, така че меча с дължина 80 сантиметра просто е бил погребан на своята "огледална" страна.

„Обикновено мечовете в гробовете на викингите се поставят от дясната страна“, каза Совадж. „По принцип един воин закрепва меча си от лявата страна, за да може да бъде изваден с дясната ръка. Това несъответствие - тоест, че викингите са погребали мечовете си от противоположната страна на тялото - е накарало някои археолози да вярват, че те са вярвали в огледален задгробен свят.

Викингите не са били сами в тази огледална вяра в задгробния живот.

"Това е понятие, което съществува в няколко вярвания и религии, отнасящо се до времето и пространството", казва Совадж.

Археолозите са открили този гроб на викингите и други в предпроект за строителство на пътища в село Виньеора, централна Норвегия. Досега екипите за разкопки са открили около 10 надгробни могили, които съдържат приблизително 20 гроба.

"Във Виньеора виждаме, че е било важно да се лежи близо до предците. В скандинавското общество поклонението към предците е било важна част от ежедневието", каза Совадж.

„В старите саги за викингите костите на предците са били разглеждани като притежаващи магически свойства, като например да дават на хората сила и да лекуват болести“, казва още той.

Компасът на викингите

Викингите, мореплавателите, които са страшилище за цяла Европа между 850 и 1100 г. сл. Хр. произхождат от днешна Скандинавия, но и до днес остава загадка как северните народи, които първоначално били земеделци и търговци, изведнъж се превърнали в умели мореплаватели и започнали огромна експанзия във всички посоки. При това без GPS и компас те успявали безпогрешно да се ориентират дори в мъгла и буря.

В това отношение етимологията също не помага, тъй като самата дума „викинг“ има няколко възможни произхода. Според едни тя произлиза от старата норвежка дума „vik“ и означава залив или вход, но по друга теория тя може да е производна и на староанглийското „wic“, означаващо лагер или търговско селище.

Едно обаче е ясно със сигурност – техните леки,

бързи и устойчиви при буря кораби

всявали ужас навсякъде, където се появят.

Задвижвани от гребла или голямо платно, те можели да пренасят на борда си до 200 воини през реки и морета при далечни набези или проучвания.

Започнали с опустошителни нашествия на Британските острови и Ирландия, те нападат цяла Европа и за малко не превземат Париж.

Но още през 911 г. кралят на Франция е принуден да даде на викингския водач Роло и неговите последователи голяма площ земя, която става известна като Нормандия, а Уилям Завоевателят, правнукът на новоизпечения френски херцог, през 1066 г. пък завладява Англия.

Междувременно развитото корабоплаване позволява на викингите да достигнат и заселят далечните Исландия и Гренландия и да изследват дългите опасни реки на Русия.

Създават свои кралства в Средиземноморието. На тяхната речна търговия се дължи появата на Полша и Унгария и в крайна сметка заплашват дори доминиращата роля на Източната римска империя. Напоследък археологическите данни сочат, че след 1000 г. викингите дори достигат крайбрежието на Северна Америка – страната Винланд.

Но най-учудващото не е в умението им да строят кораби, а в способността им да се ориентират в необятната морска шир. При това на северните ширини на Норвежко, Балтийско море и Северния Атлантик, където плават, положението на слънцето не може да им е много от полза, тъй като рядко се показва иззад облаците. Според древните саги обаче те

притежавали магическо средство,

с чиято помощ можели да намерят вярната посока дори в мрачно време – „слънчевият камък“ (solarsteinn – исл.).

Чудното средство се споменава в няколко писмени източника от ХІІІ и ХІV век в Исландия и Германия, като в някои от тях се описва и използването му в напълно облачно време.

Руснаците не са славяни, а викинги,

бе убеден  покойният проф. Божидар Димитров.

"Да, това е така. Руснаците не са славяни, те са викинги. Това гласи така наречената нормандска теория за произхода на руснаците. Идват от Швеция надолу. Спират до езеро Ладога, а някои от тях продължават надолу до Киев, където правят Киевска Русия. Дори Хитлер е смятал, че викингите са по-добра раса от арийската. Тогава той е мислел, че руснаците са славяни", казваше Димитров.

Той подари приживе на рокерите от групата "Вълците на Путин" икона на Хан Тервел. "Аз съм радетел и работя за културно-историческия туризъм. А тази група обикаля Балканите, за да се запознава с подобни места - да се поклонят пред гробове на исторически личности, да се запознаят с историята на съответната страна. Подарих им иконата, за да се запознаят още по-обстойно с българската история", гордееше се още професорът.