Моряците от ВМС изпълниха последното желание на адмирал Иван Добрев (Снимки)

15.06.2021 Надежда Алексиева

Днес моряците от ВМС изпълниха последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – „да го приеме морето”, съобщават от институцията.

Церемонията по разпръскването на праха му в морето се проведе на борда на корвета „Бодри“ в присъствието на командира на ВМС, близки и бивши колеги на адмирала.

Прощални слова произнесоха командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и вицеадмирал от запаса Петър Панчев Петров - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Варна.

Адмирал Добрев е завършил Висшата военноморска академия в Ленинград през 1955 г., бил е командир на военноморските бази Бургас и Варна. От 1960 до 1972 г. е командващ Военноморския флот на НРБ. От 1972 г. до 1990 г. е заместник-министър на народната отбрана по флота.

Избиран е за народен представител в ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ и ІХ Народно събрание.

Адмирал Иван Добрев е награждаван и удостояван с множество награди и отличия. Освен големия принос за разработването и осъществяването на политиката в областта на националната сигурност и отбрана на страната, под неговото ръководство и по неговия пример са израснали поколения морски кадри за военния и гражданския Флот на България.