Алоис Алцхаймер - 120 години в търсенето на лекарство

13.06.2021 Спомен
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

САЩ одобри ново лекарство срещу Алцхаймер за първи път от десетилетия.

През 1864 г. в Маркбрайт се ражда човекът, чието име ще носи една от най-черните статистики в света през следващия век, разказва сайтът chronicle.bg, част от групата WEBCAFE.BG.

Никой не е подозирал, че Алоис Алцхаймер ще отдаде живота си в изследване на едно от най-жестоките заболявания в света. В най-ранна възраст родителите му предричат бъдещето и го насочват към медицината. Местят се по-близо до Ашафенбург, за да може Алоис да учи в хуманитарна гимназия. След това пътят му минава през университета в Берлин, Тюбинген и този във Вюрцбург.

Последният завършва окончателно пътуването в медицината и получаването на докторската степен. Имайки предвид първите плахи стъпки в опознаването на човешката душа, Алоис може да се смята за пионер. Повечето лекари биха взели далеч по-престижна работа, но той предпочита да

изследва хора с психични заболявания във Франкфурт.

Едно от основните занимания е в патологията. Там често анализирал мозъчната кора на здрав пациент с тази на душевно болен. Много скоро лудницата във Франкфурт ще срещне Алоис с Емил Крепелин. Двамата ще обединят сили в търсенето на

разумно обяснение на неотговорните човешки процеси.

Емил ще бъде ментор и наставник Алоис и през следващите години ще търсят причините за възникването на лудостта.

Когато през 1903 г. Емил е поканен да замине за Мюнхен взима със себе си и Алцхаймер. Никой не подозира, че двамата ще бъдат в заглавията на вестниците и много често ще трябва да обясняват защо имат нужда от тялото на починал пациент, което от друга страна се ангажира с допълнителна бюрокрация и още повече проблеми. И въпреки всички перипети, една пациентка разкрива мрачната истина за овековечаване на името Алцхаймер.

Аугусте Детер е много по-различна от останалите пациенти на лудницата във Франкфурт. През 1890 г. започва да развива симптоми на дименция, загуба на паметта, различни халюцинации и дори краткотрайни вегетативни стадии.

Съпругът ѝ си спомня, че Детер често обикаля къщата, влачейки чаршафите с викове в малките часове на нощта. Нейният съпруг работел в железницата и нямал достатъчно пари, за да осигури адекватно лечение. Оплакванията на съседите също не помогнали и Детер била изпратена в лудницата. Алцхаймер очаквал такива предизвикателства и щом се запознал с Детер, лично поема случая. Отначало задавал колкото се може повече въпроси с надеждата, че паметта на Детер не се е изгубила.

Когато се опитвала да отговори,

забравяла мисълта си и се налагало да

повтаря следните думи „изгубих се“.

Алцхаймер я поставя в изолирана стая, за да може да я предпази от самата себе си.

Веднъж освободена, жената започнала да тича и да крещи „Няма да ме нарежете, няма да ме нарежете!“. Постепенно лекуващият лекар ще напише, че неговата пациентка няма никаква представа за фактори като времето, рядко може да запомни детайли, а мозъкът ѝ генерира отговори, които нямат нищо общо с въпросите.

Настроенията се сменяли изключително бързо; от щастлива, до раздразнена и изплашена, както и плачеща. Никой не можел да я пусне с останалите пациенти, агресивното ѝ поведение щяло да предизвика сбиване с останалите. Алоис и друг път попадал на такива пациенти, но никога не били на такава възраст.

С всеки следващ ден състоянието на Детер се влошавало, а самият Алоис се постарал да проследи и опише новите симптоми.

Междувременно съпругът ѝ изпитвал финансови затруднения и не можел да плаща всички такси. Правил няколко молби за прехвърляне в по-евтина болница, но именно Алцхаймер не одобрил желанията на съпруга. Той вече притежавал правата върху медицинския ѝ картон, а след смъртта ѝ е готов да направи обстоен преглед и на мозъка.

На 8 април 1906 г. г-жа Детер умира, а Алцхаймер нарежда тялото да бъде изпратено в Мюнхен. Когато правят обстойна аутопсия, за първи път наблюдават и настъпилите деформации върху мозъчната кора.

Тази болест ще остане в историята като болестта на Алцхаймер.

За жалост ще мине доста време, преди да бъде

разпозната като тих убиец.

На 3 ноември 1906 г. Алцхаймер излиза на сцената на Тюбингенската среща на лекарите и говори за дебнещата опасност. По една или друга причина се оказва, че публиката не проявява никакъв интерес. Липсата се крие във факта, че следващата тема била много по-интересна – натрапчивата мастурбация. Това може би е първият и последен опит на Алцхаймер да представи новооткритото заболяване в света на медицината. В последствие неговият колега ще го включи в своята книга за псхиатрията и

едва през 1911 година ще задължи лекарите да я признаят.

Във времето, в което Алцхаймер проследява това заболяване, американецът Соломон Картър Фулър също описва подобна тенденция сред своите пациенти. Оказва се, че в разстояние от 5 месеца, двамата лекари наблюдават една и съща болест.

Говорим за Алцхаймер, защото германецът има малко по-точна теория от американската. Двамата откриватели така и не успяват да коментират и разискат по-обстойно мозъчните деформации и деменции.

През 1912 година Алцхаймер заболява тежко във влака на път за университета във Вроцлав и никога не се възстановява. Умира на 19 декември 1915 г. и е погребан във Франкфурт. Откритиетo му ще продължи своята кървава статистика и според Световната Здравна организация до 2015 г. жертвите на тази болест в глобален мащаб са 29.8 милиона души. Само за 2015 г. починалите са 1.9 милиона.

Официално липсва лечение и медикаменти, които да стабилизират състоянието на човека. Повечето фармацевтични компании предлагат временни решения, които могат само да забавят влошаването и имат различна ефективност върху индивидуалните пациенти.

От 1984 г. насам се допуска, че една от основните причини за влошаване е обвързана с два вида протеини в мозъка – амилоиди и тау. Една от водещите тези е, че когато започне заболяването на Алцхаймер, човешкият мозък просто не може да ги контролира. Амилоидите най-често формират полепи по мозъка, които бавно и сигурно го унищожават.

Въпреки редицата експерименти, учените не успяват да разработят достъпно лекарство, което да контролира протеините, да унищожава прекомерното синтезирано количество или евентуално да го блокира в самото начало.

През 2018 година са инвестирани близо 1.9 милиарда долара за изследвания и създаване на лекарство против Алцхаймер и по статистически данни провалът може да се оцени на 99%. Бавно и сигурно тази основна хипотеза започва да се гледа по-критично.

Проучванията показват, че има хора на 90-годишна възраст с подобни полепи, но мозъкът им функционира напълно нормално и животът им е свободен от дименция. Точно това кара Брус Висел от университета в Сидни да заключи, че ако протеините не са причината за дименция, то тогава каква точно е тяхната функция? Според него въпросните образувания са защитен механизъм на мозъка от бактерии. При инжектирането на такива в мозъка на мишки, само за една вечер се наблюдават амилоиди, които обграждат чуждото тяло.

Някои изследователи активно изследват теорията около Porphyromonas gingivalis – бактерия причиняваща инфекция на венците. Тя може да стигне до мозъчната кора и се смята за причинител на болестта на Алцхаймер. Търсят се и корелации между лошата устна хигиена и присъствието на деменция. След обзорен анализ достигат до заключението, че по-възрастни пациенти, които обикновено страдат от едното заболяване, най-вероятно отключват и другото.

Новата хипотеза звучи разумно и логично, но все още е само хипотеза. Човешкият мозъкът изгражда много добра кръвна бариера, но Porphyromonas gingivalis напада белите кръвни телца и веднъж щом пристигне до финалната дестинация, започва да атакува мозъчната кора. Защитната реакция е отделянето на амилоиди, те от своя страна покриват атакуваната зона, но същевременно високата им концентрация започва да унищожава неврони. Според учените именно това е причината за така добре познатите деформации – защитата най-накрая се превръща в жестоко нападение. И ако тази бактерия е склонна да създава възпаление върху венците, които в повечето случаи са много по-защитени, можем да си представим какъв ефект има върху мозъка.

Висел напомня, че това е комплексна болест, чийто произход трудно може да се обясни с един симптом – най-вероятно има цяла верига от действия. Кейси Линч от института Кортексим смята, че именно блокърите на въпросната бактерия ще могат да предотвратят и в бъдеще дори да неутрализират самото заболяване. При проведените тестове върху мишки, инжектирането на въпросните блокъри позволява значителното неутрализира мозъчната инфекция и задържа отделянето на въпросните защитни протеини.

Учени от Мелбърн разработват ваксина против тази бактерия с надеждата, че с неутрализирането ще се намали значително и процентът на заболелите. Все още няма допълнителна информация какво наистина се случва в тази жестока битка, но ако вярваме на тези хипотези, науката много скоро може да отговори на всички въпроси, които някога са вълнували Алоис Алцхаймер.

За първи път от десетилетия!

Американският лекарствен регулатор одобри ново лекарство срещу Алцхаймер за първи път от близо две десетилетия, предадоха световните агенции преди 5 дни.

Наречено "Адухелм" и произвеждано от фармацевтичната компания Байоджен (Biogen), това е първото одобрено лекарство срещу Алцхаймер от 2003 г. насам, подчертава Агенцията за контрол на лекарствата. В разработването му е участвала японската компания Ейсаи Ко (Еisai Co).

Преди всичко това е първото лекарство, насочено срещу механизма на самата болест, наличието на бета-амилоидни плаки в мозъка, а не само срещу симптомите, причинени от болестта, като страх и безсъние, предава БТА.

Асоциацията на болните от Алцхаймер в САЩ приветства решението на американския регулатор. "Това е първото одобрено от него лекарство, което забавя влошаването на състоянието, причинено от болестта", заяви Хари Джонс, председател на Асоциацията.

През ноември експертен комитет обаче се беше произнесъл срещу разрешаването на лекарството, като бе заявил, че няма достатъчно доказателства за неговата ефикасност. Това мнение беше необвързващо и регулаторът реши, че ползите от лекарството надвишават рисковете. Агенцията обаче поиска от Байоджен да извърши клинични изпитания след разрешителното, за да провери клиничните ползи от медикамента. Ако той не действа, както е предвидено, може да се вземат мерки за изтеглянето му от пазара.

Цената на медикамента ще е между 30 000 и 50 000 долара на година, като възстановяването на сумата ще зависи от здравната застраховка на пациента. Лекарството се прилага интравенозно веднъж на четири седмици. В основата на медикамента е съединение, наречено адуканумаб. Това са моноклонални антитела, които изчистват клъстърите от бета-амилоид от мозъка. Други експериментални медикаменти са правили същото преди, но при тях няма разлика в способността на пациента да мисли, да се грижи за себе си или да живее независимо.

Близо 6 милиона американци живеят с Алцхаймер, който е шестата причина за смъртност в страната.