Фаталният 11-и връх (графика)

08.05.2021 Георги Банов
Така изглеждаше опашката по пътеката към Еверест през 2019 г.
Така изглеждаше опашката по пътеката към Еверест през 2019 г.

Само 43-ма алпинисти в света носят Короната на Хималаите - всички осемхилядници.

За три години българският алпинизъм загуби две от имената, които бяха най-близко до Короната на Хималаите. Тя е за тези, които са изкачили всички 14 осемхилядници на планетата.

Боян Петров изчезна някъде под Шишапангма на 3 май 2018 г., а скъсано въже доведе до гибелта на Атанас Скатов при връщане към базовия лагер на 5 февруари тази година.

Двамата изгаснаха точно на 11-ия връх, който се опитаха да изкачат. Който се оказва фатален, поне за българския алпинизъм. По зла ирония на съдбата и испанецът Сержи Миньоле се опита да покори своя 11-и връх, когато загина под К2 на 16 януари, деня, който остава в историята с първото зимно изкачване на най-жестокия от 8-хилядниците.

За Боян останаха неизкачени фаталният Шишапангма, Еверест, Лхотце и Чо Ойю. Скатов пък не успя на К2, Нанга Парбат, Броуд Пийк и Шишапангма. (Виж графиката на 19-а стр.)

В скоро време едва ли ще има българин, който да се доближи толкова близо до короната на най-високата планина.

Първият е Райнхолд Меснер

Първият с короната е италианецът Райнхолд Меснер, считан за най-великия алпинист за всички времена. На него му отнема 14 г., за да изкачи всички осемхилядници, като го прави, без да използва кислород.

И от 1986 г. това са постигали само още 42-ма алпинисти. От които още 18 са, без да използват кислород. Така твърденията на някои за “истински” алпинизъм се разбиват на пух и прах.

Кислород използва дори Нирмал Пурджа, който предизвика възхищение по цял свят, като постави абсолютния рекорд по скоростно изкачване на 14-те върха. Той успя да го направи за 6 месеца и 6 дни, като подобри предното постижение с близо 8 г. И никой не оспори този подвиг. Нирмал бе част и от 10-имата, които покориха за първи път К2 през зимата. Пурджа е гурка, славен планински народ, известен с това, че е невероятен воин. Заради това британците си прибират цели 8 полка, когато дават независимост на Индия.

Интересното е, че всички непалци с короната също са катерили с кислород. Това включва и собствениците на злощастната фирма “Севън Съмитс Трекс” Чанг Дава Шерпа и Мингма Гябу Шерпа. Те са вписани и в книгата на рекордите “Гинес” като единствената двойка братя, които са постигали това.

Епична бе битката между испанката Едурне Пасарбан и австрийката Герлинде Калтенбрунер за първата жена, която ще вземе короната. В крайна сметка баската Едурне успява да изкачи последния от 14-те на 29 август 2010 г. За Калтенбрунер остава утехата, че е първата, която го прави, без да използва кислород. Всъщност в елитната компания на тези, които са постигали короната, има само още една жена. Това е италианката Нивес Мерой, която работи в двойка с партньора си Романо Бенет.

Държавите, които могат да се похвалят с това постижение, са Италия, Полша, Швейцария, Мексико, Испания, Република Корея, САЩ, Еквадор, Германия, Финландия, Австралия, Португалия, Непал, Австрия, Казахстан, Япония, Чехия, Словения, Словакия и Иран.

Испанските алпинисти са цели шестима, италианските - петима, и непалците са четирима. И това е.

Шестимата непризнати

С короната са свързани и няколко крупни скандала. Заради това шестима са непризнати. Първият е англичанинът Алън Хингс, който през 1990 г. не успява да види “издутината”, която всъщност е Чо Ойю. Заради това не му признават изкачването, но въпреки това кралицата го прави рицар на Британската империя.

Италианецът Фаусто ди Стефани и Сержио Мартини достигат до Лхотце през 1998 г. Но няма достатъчно данни, че са стигнали върха. Мартини се връща 2 години по-късно, за да успее да направи короната, докато Ди Стефани не го прави.

Украинецът Владислав Терзил е с цели два непризнати върха - Броуд Пийк през 1995-а и Шишапангма през 2000 г. Той обаче загина през 2004 г. и няма вече шансове.

Корейката О Юн-Сун трябваше да е първата жена, която е покорила всички 8-хилядници, ако не бе Канчендзьонга през 2009 г. След дълги години разправии това изкачване не бе признато.

Испанецът Карлос Паунер така и не намира върха на Шишапангма през 2012 г., въпреки че е на метри от него. Той все пак е категоричен, че ще опита отново да го изкачи, за да стигне до короната.

В Китай, но само там, е признато постижението на Жан Лиан. И на него му се губи Шишапангма през 2018 г. Властите в Китай обаче го признават, защото всички 14 алпинисти от експедицията стигнали до него, което не е потвърдено от независими източници.

Стълпотворението

Най-големият проблем през последните години е стълпотворението под върховете, което дойде вследствие на бизнеса, който бе развит от шерпите. Те си направиха фирми, които организират експедиции, като най-популярен остава Еверест. Истории на славни алпинисти, които сами се мъчат по склона, вече са в дълбокото минало и не съществуват. Пък и винаги шерпите са присъствали в планината дори по времето на изкачванията, които някои се опитват да изкарат некомерсиални. Все едно, когато държавата ти плаща, за да практикуваш този спорт, е нещо по-различно от това да събереш пари от спонсори и да тръгнеш.

Заради стълпотворението на желаещи и дори опашки през май 2019 г. бе поставен абсолютният рекорд по смъртни случаи под Чомолунгма - 19. Само разрешението за изкачване в предмусонния период от южната страна струва 11 000 долара. В Тибет е 8000.

Има огромна разлика и в цените според туроператора. С фирма от Западна Европа по югоизточния път към Еверест цената е 90 000 долара. Непалската е към 35 000. Някои обаче плащат и 160 000 долара за пълни екстри.

От северната страна парите падат. Западна фирма иска 45-60 хил. долара, а непалската до 30 000. Заради пандемията и липсата на средства за този сезон цените са се вдигнали средно с 30 на сто. Традиция от години е и изнудването за допълнителен кислород, като цената скача двойно и тройно в зависимост от мястото, което си достигнал.

Новите предложения

Точно заради струпването на много експедиции и хора в Хималаите през 2012 г. Пакистан и Непал направиха предложение още шест от т. нар. “допълнителни” върхове да влязат в списъка на короната. Това са тези, които се намират в близост до върховата точка, но не са признати за отделни заради близостта им до нея.

От Непал поискаха в списъка на 8-хилядниците да се признаят Канчендзьонга W (8505 м) или Ялунг Кан, както е известен сред местните, Канчендзьонга S (8476 м), Канчендзьонга C (8473 м), Лхотце C-връх I (8410 м) и Лхотце Шар (8382 м). Пакистан пък пожела в списъка да е Централен Броуд Пийк (8011 м). Всички те са с категоризация В и С според официалните документи.

По принцип такива върхове са цели 21. Лхотце има общо 4. На Еверест са три, като североизточното рамо е цели 8423 м. Дори К2 има два - югозападния връх (8580 м) и точка 8134 на югозападния ръб (8134 м).

Все още обаче няма окончателно решение по въпроса.