Две лаборатории в САЩ и Русия още пазят вариолата

08.05.2021 Тони Маскръчка

Едрата шарка (variola vera) е в първата петица на най-смъртоносните зарази в света с 30-40% летален изход при възрастните и над два пъти повече при децата. Според различни източници през XX век от нея са починали между 300 и 500 милиона души в света. Последният случай на едра шарка е в Сомалия през 1977 г. СЗО обявява пълното ликвидиране на вариолата през 1980 г. благодарение на масовата ваксинация.

Вирусът variola vera обаче продължава да съществува и се пази в две лаборатории в света - Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ, и Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология (VECTOR) в Колцово, Русия. Там се съхраняват декларираните запаси, но има съмнения, че още няколко държави пазят строго секретно вируса на вариолата.

Съществува дебат между учените дали трябва да бъдат унищожени и последните запаси от вируса в двете лаборатории.

Смята се, че той е необходим, в случай че трябва да се правят нови ваксини, защото е възможно терористи да притежават проби и да ги използват като биологично оръжие. Възможно било също така, макар и ликвидирана в света, едрата шарка да се появи отново, защото ваксинацията е прекратена и населението на света след години няма да има естествен имунитет срещу Великата богиня.

Наричат я така, защото в различни точки по света вирусът има свои богове. В Индия богинята е Шитела Деви, почитана в храмовете на цялата страна. В Европа през Средновековието се почита епископ св. Никасий, преболедувал от шарка, но убит от хуните през 452 г.

Китайците почитат богинята на вариолата Тоу-Сбен Нианг-Нианг още от XI век. През XIX век тя вече се приема и като покровителка на ваксинацията. В Африка - Нигерия, Того и др. държави, боготворят Сопона.