Иван Мърквичка рисува Йоан като Мария Магдалена

15.04.2022 Мила Манолова
"Тайната вечеря", рисувана от Иван Мърквичка
"Тайната вечеря", рисувана от Иван Мърквичка

Необичаен поглед към "Тайната вечеря". Кой вкусва хляба или тялото Христово?

Димитър Инджов не търси публичност. Колекционер е. Просто има страст. И възможност. Прави го с мечти и желание. Има над 3000 картини. Събирани с любов, пазени за поколенията.

Но при участието му в последния Салон на колекционерите през март 2018 г. показа, че може да взриви света на изкуството с необикновена работа, която е придобил, спасил и реставрирал.

Вариант на тайната вечеря на Христос,

рисувана от самия Иван Мърквичка!

Това се случва преди повече от 30 години. Колекционерът не крие, че картината е приличала “на юфка”, когато я спасява. Реставрирана е 3-4 пъти. Резултатът е показал -

неизвестно платно на Иван Мърквичка.

Подписът е повече от категоричен.

Но странното е, че картината е необикновен за него сюжет, повод за много въпроси. Думата ще трябва имат и богослови, и изкуствоведи, за тълкуват изобразеното. 

Да нарисуваш тайната вечеря вертикално? (Все пак трапезата за тринадесетте е доста дълга, знаем от познатите платна, включително на Леодардо, на нея  е на и най-скъпият рисуван зеленчук - лук...).

Но точно това се е осмелил да направи чехът Мърквичка. Художникът, оставил трайна следа в нашето изкуство, вероятно е рисувал тази картина в периода, когато се е школувал в Прага или Мюнхен. Съвсем млад. Незнайно под какво влияние - може би масонство?, макар католицизма да си личи при неговата четка по-късно.

Той има работи в храма “Св. Ал. Невски”, както и православния параклис в Двореца “Св. св. Петър и Павел”, където е кръстен бъдещият цар на България Борис III.

Когато вижда тази картина, покойният акад. Светлин Русев - самият той виден колекционер, е изумен. Възкликва

“Ние приемаме Мърквичка като битописец,

като автор на една закъсняла академична носталгия, но в “Тайната вечеря” виждаме психологическа среда. Има знакова символика във всеки детайл, в

тази картина наистина има тайнство.

Необичайна е картината… толкова се зарадвах, като я видях… според мен заслужава отделно изследване.”

Неговата хипотеза е, че картината е рисувана преди идването на чешкия живописец в България.

“Напук на всички канони, Мърквичка е нарисувал Йоан, който според евангелието е трябвало да поеме хляба - тяло от тялото на Спасителя, с женски черти.

Това е безспорно от пръв поглед. Това е Мария Магдалена.

Други писания, направо еретични, твърдят, че Христос е имал и деца. Композицията е светска. Все пак трябва да се знае, че Иван Мърквичка е поканен да дойде в България от Константин Величков. А той е знаел, че художникът е католик”, казва известната изкуствоведка Бисера Йосифова. Тя, заедно с покойната проф. Вера Динова-Русева, е сред най-добрите познавачи на ролята и влиянието на Мърквичка в България.

Точно тя разкри, че персонажът от картината “Ръченица” на Мърквичка е известният журналист Джеймс Баучер, почитател на кръчмите в Бистрица.

Според нея образите на апостолите са изрисувани според всички типични за времето им четри - бради, дрехи и т. н.

“Това е картина на един мислещ творец. Не е имало и съмнение, че е негова работа - от стила до подписа, казва Димитър Инджов. - Неверояно!

Да знаеш, че някой ще те предаде!

Да им измиеш краката и да ги благословиш!

А Юда? Най-близкия човек до Христос. Той му дава парите, кесията!

Нарисуван с къса коса, с кесия - така е видял Мърквичка. Кой е до него? Най-верните му хора. Кой ще го предаде? Трябва да се разчете символиката.”

Според Бисера Йосифова отговорът на загадката е в драперията зад гърба на вечерящите. Тя е убедена, че там има тайни знаци, който трябва да бъдат изтълкувани. Че Христос дава хляб на Мария Магдалена на фона на празните чинии на останалите апостоли е видно.

Но защо?

“Не мога да дам категоричен отговор, защото е процес на много сериозно изследване, но наистина има вероятност това да не е Йоан, а Мария Магдалена - отговаря Димитър Инджов. - Особено ако изхождаме от теориите на конспирациите и романите на Дан Браун, от писанията за Ордена на Сион, за тамплиерите, за това, че Христос е имал поколение от нея. А също и от факта, че старото познание и апокрифните книги започват да изчезват и историите да се прикриват.

И на трапезата Христос подава късче хляб (ако приемем, че действително е тя), докато върху лицата на апостолите са изписани емоции – някои са умислени и притеснени, други са в шок, трети пък задават въпроси – дали я храни, защо само нея, кой е седнал от лявата му страна - Йоан или Мария Магдалена”, казва собственикът на картината.

Не е ясно кога Мърквичка създава своята творба, защото годината върху картината не се разчита.

Кой е той?

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство.

Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, като образец в този жанр е прочутата му картина “Ръченица”. Работи и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Оставил е портрети с голяма художествена стойност.