Петр Келнер - тайнственият му живот отвъд инвестициите

21.04.2021 Хортензия Маркова
Снимки: Архив 168 часа
Снимки: Архив 168 часа

56-годишният милиардер загина при хелискийнг. Хеликоптерът катастрофирал и се търкалял по склон около 270 метра, преди да спре. Чехът работи като дистрибутор на канцеларски материали през 90-те години, когато основава PPF Group. Дъщеря му Анна е национален шампион: “Ездата не е като да се возиш на яхта. Конят не се интересува кой е баща ми”. Петр Келнер печели наддаване с Бил Гейтс за кобила, като плаща над осем милиона паунда.

Девствен сняг, недокосван от никого и нищо освен от слънцето и ветровете. Убийствено високи и стръмни склонове, които крият всякакви опасности. Това е съвършената площадка за игра за търсачите на силни усещания. До подобни върхове и терени скиорите могат да стигнат само с хеликоптер, за да се спуснат после надолу като абсолютни завоеватели на дивото, за които отъпканите писти не представляват никакъв интерес.

Гладът за адреналинови предизвикателства е в основата на опасния спорт - хелискийнг, изпреварван в класация на “Форбс” за най-смъртоносните спортове само от бесджъмпинга.

В черните списъци на жертвите влезе и чешкият милиардер и собственик на Би Ти Ви и “Теленор” Петр Келнер. Той загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска заедно с още петима души при полет за хелиски в отдалечен район в планините Чугач близо до глетчера Кник. Според Националния борд за транспортна безопасност (NTSB) в Аляска Airbus AS350 B3 се е блъснал в планината на 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра, преди да спре. Последният сигнал от хеликоптера е от 18,35 ч. на 27 март, а около 20,30 ч. е подаден сигнал, че летателният апарат не се е завърнал. В 21,30 ч. катастрофиралият хеликоптер е открит.

Тепърва ще се разследват обстоятелствата около инцидента от съответните органи.

Живота си губят 56-годишният Келнер, сънародникът му Бенджамин Лароша (50 г.), двамата водачи по хелиски Грег Хармс (52 г.) и Шон Макменами (38 г.) и пилотът Зак Ръсел (33 г.).

По чудо оцелява шестият човек на борда на Airbus AS350 B3 - Дейвид Хорват, който е в тежко състояние. Той е бивш шампион по сноуборд на Чешката република и фотограф, един от малкото, на които Келнер позволява да насочат обектива си към него.

Курортът Tordrillo Mountain Lodge, предлагащ седмични пакети от $15 000 на човек за споделени квартири и чартъри за хелиски, изрази съболезнованията си към близките на загиналите.

“Тази новина е опустошителна за нашия персонал, общността, в която работим, и семействата на починалите - каза Мери Ан Пруит. - За 17 години това е първият път, когато трябва да се сблъскаме с подобно събитие.”

От името на курорта тя също така обясни, че както господин Келнер, така и господин Лароша са били техни “чести гости и приятели”.

Г-н Хармс е бил пионер водач в спортната общност по хелиски в Аляска и е имал собствен бизнес за екскурзии (Third Edge Heli).

Г-н Макменами е имал повече от 10-годишен опит и също така е бил лавинен инструктор.

Катастрофата разкрива една от страстите на енигматичната личност на Петр Келнер, за когото отвъд инвестициите се знае малко за неговия живот. Бизнесменът винаги е предпочитал дискретността относно своето лично време и дела.

Екстремните спортове са негова слабост и е обичал да практикува също така сноуборд, кайтсърфинг, паркур и т.н. Никога не е бил от милиардерите, които с охота споделят снимки в социалните мрежи от своите приключения. Камо ли от тези, които се хвалят със скъпите си коли, луксозни имения или друго.

Келнер притежава неизвестен брой имоти.

Собственик е на земя в различни държави.

“Това, което можем да ви кажем, е, че той има доста такива и те са почти толкова мистериозни, колкото и самият човек”, пише moneyinc.com преди година. Изданието също така разяснява, че рядко е правило статия за някого, който е толкова предизвикателен за намиране на информация, колкото него.

Чешкият милиардер определено е обичал да лети със стил, защото е притежавал някои интересни самолети. Като Gulfstream G500 на име Kane, което означава мишелов или лешояд. В даден момент G500 е известен като първия граждански самолет, който включва активно управление със страничен стик. Не е ясно дали Келнер е имал лиценз за летец, но тази машина е давала на пилотите възможността да й се насладят колкото пътниците. Най-високото ниво в личните самолети. Интериорът - удобен и поръчков.

Не по-малко впечатляващ е бизнес самолетът на чеха Boeing 737-700BBJ, с който пътува през 2010 г. Този вид луксозни бизнес транспортни средства включват бонуси като душове, спалня и конферентни зони, като може да поберат едновременно от двадесет и пет до петдесет души.

Келнер бил практичен човек, мразел излишното разточителство и неоправданите харчове според негови служители. Самият той не се ражда в огромно богатство, а се изгражда сам, пише moneyinc.com.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа. Не се знае много за родителите му. Няма братя и сестри.

Завършва Икономическия университет в Прага през 1986 г. През 90-те години работи като дистрибутор на канцеларски материали.

Компанията, в която е обикновен служител, се занимава с внос и продажба на фотокопирни машини Ricoh. Докато е “човек от офис консумативи”, той се запознава с Милан Мадерик и Милан Винклер. Тримата стават бизнес партньори и през 1991 г. основават “Първи приватизационен фонд” (PPF) като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор след Нежната революция.

Келнер притежава мажоритарна част от акциите (94,25%). Сега, след смъртта му, ръководството на компанията PPF Group се поема от Ладислав Бартоничек.

57-годишният инженер е миноритарен собственик и акционер от 2007 г. с 0,535% дял. Присъединява се като изпълнителен директор още през 1991 г., а през последните години е дирижирал оперативно реално целия бизнес, докато Келнер се е занимавал със стратегическите проекти.

От 2018-а Бартоничек отговаря и за телекомуникационния бизнес на групата.

Преди време чешките медии спорят дали Келнер е най-богатият човек в държавата, или Андрей Бабиш е по-богат от него. Превес взема мнението, че Келнер е победител в това съревнование.

Според Bloomberg Billionaire's Index, който класира 500-те най-богати хора в света, той има 15,7 млрд. долара и е на 123-то място към днешна дата. Според класацията на “Форбс” за 2020 г. той е на 68-о място, а към днешна дата притежава 17,5 млрд. долара.

Едно от първите важни неща, закупени от компанията му, които спомагат за метеорния възход, са 20% от акциите в 190-годишната застрахователна компания Ceska pojistovna, а през 2001 г. става неин собственик с 93%.

“Наясно сме, че западният свят, както знаем, започва да се променя с такива темпове, че последиците и резултатите са трудни за предвиждане... 

В промяната виждаме възможност”, 

казвал е визионерът Петр Келнер.

PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации.

Активите на групата се оценяват на 44 милиарда евро към юни 2020 г. Основният финансов бизнес е потребителската кредитна група Home Credit NV. Тя фокусира енергията си върху отговорното кредитиране на хора без кредит и е активна в почти дузина държави. Това е най-голямата фирма за потребителско финансиране в Китай.

Келнер държи и около 30% от холдингите в енергийната индустрия в Чешката република.

През 2018 г. придобива бизнеса на норвежкия телеком “Теленор” в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.

През октомври 2020 г. PPF Group купува международната тв група “Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ) за 2,1 милиарда долара. В нея освен “Би Ти Ви Медия груп” са още 4 телевизионни компании в Чехия, Словакия, Румъния и Словения.

Тогава Келнер заяви, че се ръководи от “чувство за отговорност”, и обеща, че мрежата ще запази обективността си.

Чешкият милиардер е баща на четири деца. Не са известни дори имената на три от тях. По-голямата му дъщеря нашумява със свои лични постижения. Анна Келнерова е национален шампион по прескачане на препятствия.

Със сигурност баща й е бил горд с нейните успехи в конния спорт. Веднъж той печели наддаване с Бил Гейтс за кобила на име Хвани ме (Catch Me), за която плаща около четвърт милиард чешки крони (над 8 млн. паунда).

“Татко не може да скача с кон; нито с едно евро, нито с един милион евро не може да помогне на моя кон да скочи по-добре, нито с милиард да ме задържи на седлото, ако падам - коментира през 2018 г. в интервю за “24 часа” Анна. - С гордост мога да кажа, че умението ми да яздя е плод на моите усилия, тренировки и упоритост. Получавам цялата подкрепа на семейството си, а тази подкрепа увеличава вярата ми в мен самата.

Ездата не е като да се возиш на яхта, да летиш за шопинг с частен самолет. Ездата и отношенията с коня са въпрос на огромен, постоянен, уморителен и ежедневен труд. Конят не се интересува ни най-малко кой е баща ми, но изявява категорично мнението си за качеството на моята езда.”

Келнер има един неуспешен брак, преди да свърже живота си с втората си съпруга - 53-годишната Рената Келнерова, която е образователен филантроп.

През 2009 г. двамата основават фондацията на семейство Келнер (Kellner Family Foundation), а Рената действа като председател на нейното настоятелство.

Фондацията подкрепя дългосрочни образователни проекти в страната и помага на академично надарени млади хора от социално слаби среди. Семейство Келнер насочва значителни усилия и пари за повишаване на качеството на общественото образование в Чешката република в продължение на повече от 15 години, раздавайки над 1,2 милиарда крони (около 39,1 милиона паунда). Тяхната фондация също така е правила значителни дарения за културни и здравни каузи, както и частно финансиране.

През 2013 г. Рената Келнерова става и председател на борда на директорите на чешкия конен отбор. Съпругът й също не е чужд на спорта, но предпочита футбола. Забелязван е в компанията на Роман Абрамович в ложа на “Стамфорд Бридж” и се е замислял върху идеята да стане собственик на лондонски клуб от Висшата лига.

Келнер освен всичко е ценител на изкуството и родолюбец.

Притежава една от най-големите колекции от фотографии на Йозеф Судек в света. Судек започва трудовия си живот като подвързвач на австро-унгарската армия, но остава известен с призрачно красивите си снимки на Прага. Оценени високо и от Келнер.

“Професионалният му живот беше известен с невероятната му работна етика и креативност, но личният му живот принадлежеше на семейството му”, коментираха от компанията на г-н Келнер и добавиха, че погребението ще се проведе само с близки членове на семейството.