Принц Филип за първи и последен път пред кралицата, след като цял живот е трябвало да бъде на четири крачки зад нея (Снимки)

17.04.2021 24 часа
Децата, внуците и семейството на принц Филип вървяха след ковчега по време на процесията.
Децата, внуците и семейството на принц Филип вървяха след ковчега по време на процесията. РОЙТЕРС

Принц Филип  направи последното си земно пътешествие с джип “Ленд роувър”, в чието проектиране е участвал. 99-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора бе погребан днес в замъка Уиндзор, където почина на 9 април.

Церемонията започна с изпълнението на любимите песни на Филип, избрани лично от него. Видяхме и неговото любимо файтонче, с което докараха ръкавиците му - Филип бе запален по конната езда. 

После поставиха ковчега с тленните останки на принца върху специалния "Ленд роувър". Когато е навършил 82 г., Филип започва работа по Ленд роувър-а, с който возиха ковчега му. Той е проектиран специално да изпълнява ролята на катафалка. Сега той е закрит с неговия личен флаг, който е разделен на четири квадрата. Върху ковчега има сабя и цветя. Принц Чарлз, принц Андрю и принцеса Ана са готови за потеглянето на траурната процесия. 

След това влезе и Нейно величество кралица Елизабет II под съпровода на химна на Великобритания.

Процесията тръгна. За първи път след като цял живот е трябвало да бъде четири крачки зад кралицата, за първи и последен път е пред нея. Принцовете и принцесите са подредени по линия на наследяването. 

Двамата братя Уилям и Хари съпроводиха дядо си в последния му път рамо през рамо, тъй като братовчедът им Питър - синът на принцеса Ан е между тях. Кралицата се придвижи с лимузина. Но Филип е искал погребението да покаже, че семейството е единно. Цялото семейство е в костюми, а не в униформи, по желание на Филип. Всички медали обаче са на показ. Филип е бил светски човек  и е обичал  живота, затова е държал да не са в униформи. Имаше обаче спекулации, че това решение е взето заради лишаването на принц Хари от всички почетни звания, след като се отказа от задълженията си към кралското семейство.

Цялата страна запази минута мълчание в памет на принца.

Дори летище "Хийтроу" спря за 5 минути работата си по това време. 

След това ковчегът беше вкаран в параклиса "Свети Георги" и започва траурната служба. 

Избраната от принца музика бе показателна за жизнеутвърждаващия му дух - започна с химна на военноморския флот, беше изпълнена и една кантата, която е поръчана по повод 75-ата годишнина на Филип.

Архиепископът на Кентърбъри произнесе молитви за херцога.

Кралицата седеше сама по време на поклонението. Вероятно спазваше социална дистанция заради пандемията и даде пример дори в този тежък момент.

Всички членове на семейството бяха пръснати из параклиса. А братята Уилям и Хари седяха в противоположни краища - Уилям бе със съпругата си Кейт, докато Хари - сам, тъй като, според официалните изявления, Меган е била възпрепятствана да пътува заради напредналата си бременост.

Малко преди 18 ч. българско време службата приключи. Кралицата се качи в автомобила. Принц Филип бе положен в параклиса, където е била погребана и майка му Алис и ще дочака моментът, в който ще бъде събран със своята любима Елизабет.

След като излязоха от параклиса, принцовете Хари и Уилям застанаха и вървяха един до друг на връщане към замъка Уиндзор. Заедно със съпругата на Уилям Кейт. Не бе съобщено дали там ще има официален прием.