На остров Тана почитат принц Филип като божество

17.04.2021 Павлина Трифонова
Елизабет II и съпругът й в облекла на Ордена на Жартиерата през 2001 г.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елизабет II и съпругът й в облекла на Ордена на Жартиерата през 2001 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС РОЙТЕРС

Съпругът на Елизабет II ще направи последното си пътуване с “Ленд Роувър”, който е проектирал.

Принц Филип ще направи последното си земно пътешествие с джип “Ленд роувър”, в чието проектиране е участвал. 99-годишният съпруг на британската кралица ще бъде погребан в събота в замъка Ундзор, където почина на 9 април. Заради пандемията траурната церемония ще се състои само на територията на крепостта, като

в нея ще участват

едва 30 души

- кралицата, техните деца, внуци, няколко роднини и личният секретар на принца.

Веднъж той казал на Елизабет II, че

иска, когато почине, просто да го качат във въпросния “Ленд Роувър” и

да го закарат до параклиса “Сейнт Джордж”, за да го погребат.

Херцогът на Единбург бе запален шофьор през целия си живот и британската автомобилна марка му бе любима. Често през годините изненадваше високопоставените чужди гости на жена си, като

сядаше зад волана на автомобилите, с които трябва да пътуват във Великобритания.

Така направи и по време на официалното посещение на Барак и Мишел Обама в Лондон през 2016 г., когато бе на 94 г.

Затова от двореца съобщиха, че намират за напълно удачно проектираният от принц Филип джип да транспортира тялото му в деня на неговото погребение. Още повече че този път не се предвижда ковчегът да обикаля по улиците около замъка, както е било при погребенията на други високопоставени членове на кралското семейство. Тленните им останки са возени с каляска, за да може хилядите скърбящи поданици, които традиционно се стичат в Уиндзор, да могат да се простят с тях. Заради коронавируса сега хората са призовани да останат в домовете си и

да наблюдават траурната церемония по телевизията.

Да не поднасят цветя около стените на крепостта, а да направят дарение за някоя от 750-те благотворителни организации, на които херцогът на Единбург бе патрон.

Очаква се за първи път и членовете на кралското семейство, които притежават военни звания, да не бъдат с униформи.

Според кралски кореспонденти за това е настояла лично Елизабет II. По този начин тя ще спести неудобството на сина си принц Андрю и на внук си принц Хари да са единствените с цивилни облекла. Първият трябваше да се откаже да представлява короната, след като се разбра за негови близки отношения със съдения за педофилия американски милиардер Джефри Епстайн, а вторият се отказа да ѝ служи, за да може да води независим живот със съпругата си Меган в САЩ.

Участието на Хари в траурната церемония обаче

ще бъде голям тест за това

дали кралската фамилия му е простила

за щетите, които ѝ нанесоха с Меган с твърденията си за расизъм и липса на подкрепа в семейството. Разкрито бе, че той няма да върви до брат си принц Уилям зад ковчега, което е знак, че разривът помежду им продължава. Между двамата ще бъде братовчед им Питър Филипс, който е син на единствената дъщеря на кралицата.

Сред 30-те присъстващи на погребението ще и една от най-близките приятелки на принц Филип. Пени Ромзи, херцогиня на Маунтбатън от Бирма, става негов съекипник в състезания с карети през 1994 г. Тя е с 32 г. по-млада от принца и е съпруга на кръщелника му Нортън. Пени и Филип често са снимани как се забавляват заедно, веднъж дори как я вози на мотор. Твърди се, че тя единствена е успяла да го убеди

да спре да шофира, когато на 97-годишна възраст

предизвика катастрофа, при която бяха ранени две жени.

Ако нямаше пандемия, поне 800 души щяха да присъстват на траурната церемония в Уиндзор и ритуали за отдаване на почит щеше да има на много места по света, особено в страните от Общността на нациите, включващи бившите колонии на кралството.

На остров Тана в южните части на Тихия океан обаче все пак

се очаква да се проведат масови събирания на скърбящи,

тъй като принц Филип се смята за божество от местните хора.

Те вярват, че херцогът на Единбург е произлязъл от техните духовни предци, и му се кланят като бог. През последните дни отправят молитви неговият дух да се върне при тях, за да им донесе просперитет.

Ще има танци и ритуално ридание

заедно с церемониално пиене на кава,

каза антропологът Кърк Хъфман. Смята се, че почитането на принц Филип в Тана е започнало през 50-те или 60-те години на миналия век, но става особено масово, след като той посещава острова заедно с кралицата през 1974 г.

“От гледна точка на вярващите той не е англичанин, а техен родственик. Обясняват това, че той е светлокож, а те - тъмнокожи, с легенда, че се е търкалял по коралов риф, от което паднала черната му кожа”, обяснява Хъфман.

През годините принц Филип регулярно пишел до старейшините на островното племе и им изпращал свои снимки с жезъл, който му подарили. Обещал им, че един ден ще се върне.

От двореца съобщиха, че херцогът на Единбург е поискал погребението му да е с минимален шум и е започнал планирането му преди 18 г.

Лично е посочил коя сабя, знаме и медали

да бъдат поставени върху ковчега,

както и кои бойни сигнали да бъдат възпроизведени по време на траурната церемония. Това му желание е обяснимо, тъй като той има

много успешна кариера в кралските военноморски сили,

от която трябва да се откаже, след като

младата му съпруга трябва да се възкачи на трона

след ранната смърт на своя баща Джордж VI.

“Когато научи това, изглеждаше абсолютно смачкан, все едно целият му свят се беше сринал върху него”, казва приятелят му Майк Паркър, който е заедно с двойката в Кения по това време. По думите му да бъде единствено подкрепящ делата на съпругата си, е било първоначално “страшно трудно за него и на моменти нетърпимо”.

“Във флота той командваше собствения си кораб, ръководеше, а в двореца всичко в живота му се решаваше от някой друг”, допълва Паркър.

Обещано му е, че отново ще може да се върне във флота, но това никога не се случва.

Друг голям удар за него е решението, че децата им ще носят фамилията на кралицата, а не неговата. Тогава, бесен и дълбоко обиден, казва:

“Аз съм единственият мъж в тази държава, на когото не е разрешено да даде името си на своите деца.”

С годините принц Филип свиква със задължението си

да върви крачка зад кралицата и се превръща в

най-ценния ѝ съветник

особено когато става дума за кралското семейство и модернизацията на монархията. Започва да организира събирания в двореца с представители на различни социални слоеве. Негова е идеята много от кралските дворци да се отворят за посещения и да се превърнат в печеливши дружества. Става двигател на документален филм през 60-те години за семейството им, което ги представя като всички други родители. Тъй като често се изказва нетактично, е обвиняван в гафове, но повечето от хората, често общували с него, казват, че

това е част от неподправеното му чувство за хумор,

което много допадало на кралицата.

През последните дни стана известна историята на една много хубава тяхна снимка. На нея принц Филип се е облякъл тайно с униформа от почетната кралска рота. Тъй като притежава снажна осанка и носи прихлупена над очите космата шапка, първоначално Eлизабет II въобще не разпознава, че това е съпругът ѝ. Чак когато минава покрай него и той ѝ намига, разбира това и започва да се смее.

Веднъж, когато по време на интервю го питат

дали е бунтар, обяснява, че е по-скоро иноватор.

Обичал да проектира различни неща, включително въпросния джип, който ще бъде използван за краткото пътуване на тялото му от кралските части в двореца Уиндзор до параклиса “Сейнт Джордж”, който е в рамките на опасващата го крепост. По пътя му ще има шпалир от представителни части на различните видове войски. Сред 730-те военнослужещи са включени такива, които лично са били награждавани от принц Филип.

В самия храм ще бъдат допуснати само 30-те близки. Тялото ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани редица видни представители на британския кралски двор, сред които Хенри VIII, Едуард VI и Чарлз I. То обаче няма да остане там постоянно. Когато Eлизабет II почине, ще бъде преместено в нова гробница, в която са тленните останки на нейните родители и сестра.

Макар да проявява изключителен стоицизъм и въпреки траура вече да изпълни едно свое кралско задължение, Нейно Величество е признала пред близките си, че

смъртта на Филип е оставила огромна празнота в живота ѝ.

Затова те са се договорили в бъдеще да я придружават при официалните ѝ ангажименти, за да не се чувства самотна.

Националният траур ще приключи с погребението на херцога на Единбург, но кралският ще продължи до 22 април, ден след като Нейно Величество ще стане на 95 г.

Заради пандемията последната година тя се бе самоизолирала в Уиндзор заедно със съпруга си.

Твърди се, че смята да остане в близкия до Лондон замък и за в бъдеще, а Бъкингамският дворец в центъра на британската столица да използва само като офис. Някои от кралските кореспонденти коментират, че решението ѝ вероятно е продиктувано от желание да бъде по-близо до гроба на Филип и на своите родители и до мястото, в което изкараха заедно последните му дни.