Конспирациите за лейди Даяна: убита бременна или сама симулира смъртта си

15.04.2021 Бела Чолакова

Нима катастрофата, в която загива принцеса Даяна, е просто нещастен случай? Възможно ли е тя да е планирана внимателно? И с каква цел – да се убие принцесата или просто да се инсценира смъртта й, за да може лейди Ди да избяга от всичко. И днес въпросите около смъртта й са повече, отколкото отговорите.

Според официалния доклад на френската полиция принцесата загива заедно с Доди ал Файед и шофьора Анри Пол "при катастрофа в тунела "Пон д’Алма” в Париж, настъпила в резултат на ефекта от алкохол и транквиланти, употребени от шофьора на "Мерцедес S280", развил скорост от 120 км/ч.” Съществуват мнения, че ситуацията е утежнена от папараците, които са преследвали колата и са засекли, заслепили или разсеяли шофьора. Фактите обаче не са категорични и това дава почва за раждането на

множество теории за смъртта на принцесата, някои от които

стигат дори до крайности.

Една от най-широко разпространените конспирации е, че принцесата е убита, защото е знаела важни тайни. 

Във фантазиите на любителите на такива теории тайните варират от решения за международните отношения, през присвояване на милиони долари, продажба на оръжие и дори до изказвания за контрол на световния ред. 

Сред най-крайните версии се появяват дори фантастични истории - че Даяна е убита от религиозен култ; че е отстранена от илюминатите, за да не попречи на техен грандиозен план за управлението на света;

или дори версията на изчанчена езотерична лечителка от Лондон, която твърди, че лейди Ди е знаела истината за кралското семейство – а именно, че те не са човешки същества и управляват от стотици години.

Фантасмагория е и историята, появила се във френски таблоид, че вещици са принесли принцесата като жертва, като са й направили черна магия. "Доказателството” според тях е мястото на смъртта й – "Пон д’Алма”, където

навремето се е намирало древно езическо светилище. 

Всички тези истории като от фентъзи роман доказват единствено теорията на психолозите, че когато хората се сблъскат с жестока загуба, те са способни да вярват на какви ли не слухове, но не и да приемат истината. 

Всъщност именно бащата на Доди - Мохамед ал Файед, първи открито говори пред медиите, че синът му и принцесата не са загинали случайно. Той дори си позволява да лансира идеята, че катастрофата е планирана от тайните служби и поръчана от кралското семейство. Нападките му са приети много тежко не просто от благородниците, но и от обикновените британски граждани. Те разбират невъзможността на един баща да се примири със смъртта на първородния си син, но са възмутени от твърденията му. Някои напомнят, че Файед си е позволявал да демонстрира негативно отношение към кралското семейство много преди Доди да познава Даяна.

Мнозина обаче се възползват от неговите думи и

започват да създават “доказателства”.

В книгата си “Кралска служба” бившият иконом на Даяна Пол Барел споделя, че десет месеца преди смъртта си принцесата му е написала писмо, в което изказва страховете си, че ще бъде премахната, и то най-вероятно в автомобилна катастрофа.

Истина, конспирация или просто начин Барел да изкара хонорар от 500 хиляди паунда? Според други теории обаче принцесата е убита от враговете на фамилия Файед. Името на Мохамед ал Файед е замесвано неведнъж в теории за съмнителни сделки, подкупване на членове на парламента и дори трафик на оръжие, затова мнозина смятат, че основната цел на катастрофата всъщност е бил Доди.

А присъствието на принцесата е идеалният начин да се отклони вниманието от реалния мотив.

В таблоидите дори се появява теорията, че когато загива, Даяна е бременна. Това отново е информация, която е изопачена по множество начини и генерира огромни приходи за жълтите издания.

Единият вариант, който се лансира, е, че тя носи детето на Доди, а евентуалният брак между тях е бил неудобен за прекалено много хора. Тази теория е изложена от Крис Лафай, бивш служител на сп. "Пари мач", който също пише книга за Даяна. Тя излиза точно за десетгодишнината от смъртта на принцесата и в нея Лафай разяснява колко много хора биха били засегнати от евентуална бременност на Даяна. 

Авторът цитира не просто тайните служби, кралското семейство или бизнес партньори на Файед, а изтъква, че не бива да бъдат пренебрегнати и малките играчи в схемата – а именно множеството любовници на Доди. Известен с авантюрите и славата си на плейбой, милионерският син обсипва много дами със скъпи подаръци и обещания за брак. Една от тях - бившият модел Кели Фишър, дори твърди, че Доди е бил сгоден за нея, когато загива с Даяна.

Другата теория на Крис Лафай е, че Даяна е бременна от предишния си любовник, смятан от мнозина за голямата любов на живота й – пакистанския кардиохирург Хаснат Хан. Френският журналист цитира таен документ от архивите на парижка болница, доказващ, че в момента на смъртта си принцесата е била бременна в десетата седмица, а връзката й с Доди е била от около месец. 

При такава развръзка версиите за смъртта категорично се променят и включват дори, че самият Доди е изпаднал в ярост, когато е разбрал истината, и е провокирал катастрофата. В теориите на журналиста са намесени дори видни пакистански семейства, които категорично са били против отношенията на Хан с Даяна. Фактът, че книгата излиза точно за десетата годишнина от смъртта на принцесата кара мнозина да се запитат дали това не е просто поредният опит да се изкарат пари от трагедията

Разбира се, както и при смъртта на други известни личности, и за тази на Даяна се появяват съмнения, че е симулирана.

Твърди се, че принцесата и Доди инсценират катастрофата и смъртта си, за да могат да се оттеглят на някой частен остров и да живеят необезпокоявани от никого. Раждането на такива теории е напълно естествено според психолози, защото когато си отиде личност от такова значение за хората, е нормално смъртта му да бъде поставена под въпрос, защото е трудно да се сложи край на една легенда.