Дронове осветиха небето във Велики Новгород в чест на Юрий Гагарин (Видео)

13.04.2021 24 часа
Дронове осветиха небето във Велики Новгород в чест на Гагарин СНИМКА: РОЙТЕРС
Дронове осветиха небето във Велики Новгород в чест на Гагарин СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия чества вчера с вълнение годишнината от първия полет в космоса, извършен на 12 април 1961 г. от Юрий Гагарин, който 60 години по-късно продължава да е национален герой и символ на съветското превъзходство в завоюването на космоса.

Във Велики Новгород стотици дронове озариха небето.

Годишнината от полета на Гагарин, който е източник на огромна гордост в Русия, се чества в момент, в който руската космическа индустрия се сблъсква с трудности. Макар Русия да продължава да е голяма космическа сила, след разпадането на Съветския съюз тя изпитва трудности да намери нов път.

На 12 април 1961 г., в 09:07 ч. московско време, Юрий Гагарин започва мисията си с една радостна фраза, която се запечатва в спомените. "Потеглихме!", възкликва той преди да излети с космическия кораб "Восток" от строго секретния космодрум Байконур в Казахстанската съветска социалистическа република.

Полетът трае 108 минути, времето необходимо за обиколка около Земята, и приключва с приземяването на Гагарин в руската степ.

Малката капсула "Восток", с която космонавтът осъществява полета си при екстремни условия, е изложена в Музея на завоюването на космоса в Москва в рамките на експозицията, наречена "Първи", която ще бъде открита утре.

Освен тази капсула, музеят ще покаже също голям брой лични вещи на Юрий Гагарин, датиращи от детството му и от времето на космическите му подвизи, като например внушителния ключ, с който той пали двигателите на апарата си, и катапултиращото кресло, с което той се изстрелва от капсулата седем километра над земната повърхност.

Една експозиция, организирана с големи фанфари, свидетелство за непокътната аура на Юрий Гагарин в очите на руснаците.