Как Япония се справя с вируса? От 126 млн. население, починалите са 2751

12.04.2021 Петя Минкова
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Въведоха се сензори за нивото на въглеродния окис и UV лампи без озон по летища, болници, магазини, непрекъснато се проветрява, казва физикът д-р Иво Куцаров. Спазват дистанция от 2 м и носят маски. За тях е по-важно да предпазят другите, отколкото себе си.

Д-р Иво Куцаров е наш физик и инженер, известен по-скоро в чужбина, отколкото у нас. Неотдавна бе интервюиран от д-р Филип Макмилън от Обединеното кралство, а подкастът бе гледан в цял свят, тъй като ученият отдавна обработва научните данни и метаанализите за първия SARS-CoV-1, за да извлече ценни насоки за практически решения на сегашната инфекция. През април тази година публикува статия с холандски съавтор на тема как чрез инхибиране на хистамините може да се овладее цитокиновата буря в организма, предизвикваща задух.

Д-р Куцаров завършва физика в Софийския университет, след което следва в Китай и в Университета в Торонто. Започва работа в електронната индустрия в Канада, но през 2005 г. е поканен да се присъедини към звеното за научноизследователската дейност и развитие в японската Murata Manufacturing. Тогава в компанията работят 15 хил. души, а днес те вече са 74 хил.

Работил е в САЩ, в Германия и познава в детайли възможностите на индустриите им в сферата на електрониката.

Женен е за японка и от години живее и работи в Япония.

- Г-н Куцаров, бихте ли разказали как Япония се справя с коронавируса?

- Тя откри свой път, страната е с население от 126 млн., а от началото на пандемията тук са починали около 2500 души. В Япония още от самото начало анализират

как точно се разпространява заразата на техния суперкомпютър

Fugaku, който е най-мощният в света.

Направиха се подробни симулации, за да се установи на какво разстояние се разпръскват капчиците, микрочастиците при кашляне, кихане в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в непроветрени стаи, в обществени сгради и офиси. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните. За целта въведоха сензори, с които се следи нивото на въглеродния окис. Такава система има и в някои от залите, в които заседават министри и членове на японското правителство. Примерно когато се констатира, че стойностите му са над 500-600 ppm, тоест циркулацията на въздуха не е достатъчна и вероятността от заразяване е висока, започват да проветряват.

Най-ефективно е, като се отворят прозорците, за да влезе свеж въздух. Проветрява се навсякъде - от обществения транспорт до големите магазини, училищата, обществените сгради и т.н. Въвеждат се специални UV лампи без озон, за които е установено, че убиват този тип вируси. С тях се провеждат

дезинфекции

в летища, в големи магазини, болници, училища, фитнесзали, метрото. Всяка една мярка бе анализирана чрез симулации на суперкомпютъра, за да се установи каква е нейната ефективност и да се набележат методики за по-добра безопасност.

- UV лампите без озон, доколкото знам, не би трябвало да причиняват кожни увреждания?

- Физиците и инженерите трябва да кажат на какво разстояние трябва да са те, за да са ефективни и безопасни. Необходимо е да се разработят и достатъчно датчици за озон, защото той е ефективен, но над определени нива (>40 ppb) е отровен, така че стойностите му трябва да се следят.

Освен тези мерки в Япония се спазва стриктна хигиена и дистанция от 2 метра, защото симулациите на суперкомпютър установиха, че тогава вероятността от заразяване е много по-ниска.

Маските са въпрос на култура, тук хората се грижат

не толкова за себе си, колкото да не заразят останалите.

Да не им причинят неприятност.

Въведе се ограничение повече от 4 души да не се хранят в ресторант на една маса, останалите маси трябва да са на 2 м.

Неотдавна бях в японска компания, която внася от Израел нова

пречиствателна система на въздуха Разгледах много доклади, някои на испански военни инженери, тъй като те въвеждат тази технология в испанския кралски двор. Установено е, че когато работи такъв пречиствател, количеството вируси за 15 минути спада с няколко порядъка.

- В Япония използват ли се йонизатори с отрицателни йони?

- Въздухът се йонизира, като това е част от климатичните системи (например технологиятa на Sharp Plasmacluster), защото в някаква степен намалява токсичните съединения и силно вирулентните патогени. Но тук също трябва да се изясни каква е ефективността и доколко това е безопасно.

Факт е, че овлажнителите за въздух също помагат. Например когато влажността е над 50-60%, вирусът вече не е така заразен. Искрено се надявам научната общност, физиците, инженерите по цял свят

да проведат опити

и да излязат с единно становище на базата на достатъчно проверки и анализи как тези технологии могат да се ползват безопасно и да се въведат в повечето затворени помещения.

- Има ли нещо вярно в теорията, че японците са толкова неподатливи на вируса заради стремежа си винаги на масата им да има качествени пробиотици, включително Лактобацилус булгарикус?

- Японската индустрия използва различни разновидности млечни бактерии, включително за ферментиране на соево мляко.

Изобщо в Страната на изгряващото слънце много се интересуват от ферментационните процеси, от туршиите.

Япония ревностно съхранява старите си технологии за естествено ферментиране, които генерират полезни бактерии, тоест пробиотици. Много държат те да не са унифицирани, защото това може да доведе до по-висока уязвимост на хората, използващи едни и същи.

Така че те имат различни видове - примерно соевата паста, от която се прави супа, ферментирали соеви зърна, туршии, много видове млечни бактерии в различни продукти. Въобще това е една нация, която старателно се грижи за запазването на богатата чревна флора, а това според мен прави японците по-неуязвими към вирусни инфекции. Допускам, че това също допринася за по-ниската смъртност от вируса в сравнение с останалите страни. Когато обсъждаме защо са толкова малко починалите там, винаги стигаме до извода, че

японците се хранят с разнообразна естествено ферментирала храна,

консумират сурова риба заради омега 3-6-9 мастни киселини,

пият различни видове чай,

тъй като за зеления също има данни, че е ефективен срещу коронавируса, всеки ден си вземат топла вана, пият минерални и

изворни води,

излизат на чист въздух, на слънце. Какво повече му трябва на човек за добра имунна система? Но за японеца е характерно

общонационалното съзнание. Той първо мисли за другите и

след това за себе си,

това е етика, култура, народопсихология, които като цяло довеждат до понижаване на смъртността от коронавируса.

- Много интелект, и то навсякъде?

- Да, това е една изключително интелектуална нация, високообразована, която бързо съобразява и не се нуждае от много обяснения.

- За България това звучи като утопия. Въобще в САЩ и ЕС всички са много концентрирани върху това да не им се нарушат правата и в замяна сякаш са съгласни да страдат повече от азиатските народи?

- Най-важното сега е да се проведат нужните изследвания, за да се установи как ваксините ще се отразят на възрастните. Например определени експерти от американската FDA заявиха, че не са се подписали под одобрението за ваксината, защото

не са изяснени ефектите

й върху деца под 18 години.

За мен най-важно е доуточняване на ефективността и безопасността на ваксините, в България да се наблегне на проветряване, вентилация, на UV лампи, на циркулация и пречистване на въздуха,

да се проверят още веднъж утвърдени лекарства за други болести,

които да имат ефект върху вируса, да се намери решение за най-уязвимите - хората над 65 г., тези с диабет и затлъстяване - и да се продължава така,

докато не дойде следващото поколение ваксини,

които ще са създадени по утвърдени технологии,

ще са преминали всички клинични изпитания за ефективност и безопасност.