8 март не е соц, европарламентът го чества в София

08.03.2021 24 часа
8 март не е соц, европарламентът го чества в София
Пиксабей

Европейският парламент в България отбелязва международния ден на жената 8 март с изложбата "Равенството е сила". 12 от творбите са изложени на фасадата на Дома на Европа в София от събота, а пълната изложба може да бъде разгледана онлайн.

У нас има спор трябва ли да се отбелязва 8 март, дали той не е социалистически празник.

Наистина международният ден на жената възниква през 1909 г. като политическо събитие за социалистите в САЩ. Датата е избрана, защото на 8 март 1857 г. в Ню Йорк работнички за първи път излизат на протест за правата си. Те са разпръснати от полицията, но през следващите години на този ден продължават да се организират демонстрации.

През 1910 г. социалистическият интернационал провъзгласява 8 март за международен ден, на който жените се борят за равноправие с мъжете във всички сфери.

Първият 8 март в България социалистите отбелязват през 1911 г. Публични събития започват да организират от 1915 г. След 9 септември 1944 г. денят на жената става общонационален празник. Това се прибавя, че е и ден на майката.

В света вниманието към 8 март става силно от 60-те години заедно с феминистките движения. През 1977 г. ООН го включва в календара си като ден за правата на жените.

Днес се смята, че е ден за признание към икономическите, политическите и обществените постижения на жените. В много държави е официален празник, в някои е и неработен ден за жените. Почти навсякъде е повод за мъжете да изразят внимание.

"Осми март е ден на мама и какво да й даря, та за грижата голяма аз да й благодаря." Може би помните това стихотворение на Асен Босев от детските си години, но според новия календар 8 март е само ден на жената.

В България денят на майката е на 25 март, Благовещение.