Куп съдебни дела година след смъртта на Кобе Брайънт и дъщеря му

27.01.2021 24 часа

Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г.

Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г. От съпругата си Ванеса той имаше още 3 дъщери.

Година по-късно обаче “ЛА Лейкърс” реши да не се провежда възпоменателна церемония по повод първата година от ужасния инцидент.

Причината - един куп съдебни дела, или поне 9, които се водят заради него.Ванеса Брайънт е и от двете страни на правните битки. Тя заведе първото дело в деня, в който миналата година плеяда баскетболни знаменитости се сбогуваха с Кобе на трогателна церемония.

Обвинението на госпожа Брайънт е, че загиналият пилот Ара Зобоян е действал небрежно по време на полета при наличието на мъгла и следователно е отговорен за смъртта на нейните съпруг и дъщеря. Обвиняема е компанията за хеликоптерни полети.

Това дело за убийства по небрежност е в епицентъра на калната съдебна борба, която включва гореспоменатите 9 дела. В нея са замесени 35 адвокати, както и Министерството на правосъдието на САЩ.

Роднините на останалите жертви на катастрофата вече се присъединиха към обвинението на Ванеса Брайънт. Хеликоптерната компания от своя страна съди двама служители на службата за управление на полети.

Вдовицата на Брайънт предприе освен това съдебни действия срещу полицията за пренебрегване на поверителността.
8 сътрудници на департамента на областния шериф направили няколко снимки, на които са запечатани отломките от хеликоптера и телата на загиналите в него. После разпространили фотографиите като частни лица.

В обвинението се акцентира на това, че служителите не са направили снимките като част от служебните си задължения. Преди това Ванеса поиска мястото на трагедията да бъде определено за зона със забрана за полети и да бъде защитено от фотографи.

Може би най-изумяващата от всички жалби е насочена срещу самата вдовица и идва от собствената майка.

В нея София Лайн твърди категорично: “Моят зет Кобе ми обеща да ме осигурява финансово до края на живота ми”. Затова тя сега се бори в съда да получи от дъщеря си значителна сума. София Лайн е таксувала Ванеса подобаващо.

Тя иска по 96 долара на час за 12 ч гледане на дете всеки ден в продължение на 18 г. Освен това очаква да бъдат присъдени 5 милиона долара, къща и мерцедес.

И това са само част от съдебните битки, предизвикани от смъртта на легендарния баскетболист. Техният край не се вижда. На 9 февруари трябва да има движение по случая с делото за убийство по небрежност.

Тогава предстои изслушване за причините за хеликоптерната катастрофа пред американския орган, отговорен за транспортни произшествия. Техническите проблеми вече бяха изключени като вариант.

Наскоро наследникът на Кобе Брайънт в “ЛА Лейкърс” Леброн Джеймс заяви: “Казват, че времето лекува всички рани. Но нещо толкова опустошително и трагично ще отнеме повече време.” Явно същото важи и за споровете в съдебните зали.

Те някак си са изместили мъката по огромната загуба. Това обаче не важи за милионите фенове на баскетбола. За тях постигнатото от Кобе Брайънт винаги ще е на първо място.

А то наистина е внушително. Брайънт стана 5 пъти шампион на НБА с “ЛА Лейкърс”. През 2008-а бе признат за най-добър играч в лигата, а през 2009 и 2010-а - за най-добър във финалите на НБА.

Със САЩ стигна 2 пъти до олимпийската титла (2008, 2012). Заема четвърто място сред най-резултатните играчи в историята на НБА (33 643 точки).

Пред него са само Карим Абдул Джабар, Карл Малоун и ЛеБрон Джеймс, а точно след Брайънт е емблемата Майкъл Джордан. Кобе игра в 18 мача на звездите на НБА.