Приятели скърбят за Бобо: Лека и искряща пудра по онези бели вечни полета

24.01.2021 Антоанета Маскръчка
Бобо Гарибов. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Бобо Гарибов. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Десетки приятели на загиналия днес под лавина в Пирин Борислав Гарибов изказват съболезнования на сестра му и родителите му. 18-годишният абитуриент Бобо, един от най-добрите и перспективни национални състезатели по фрийрайд, бе затрупан от огромна снежна маса в един от Бъндеришките улеи. Перфектно екипиран, опитен скиор с много медали от международни състезания, загуби битката със суровата планина.

"Тъжно, много тъжно. Млад Мъж, пред който живота се отваряше тепърва с всичките си хубави неща. И ако ги има онези вечни бели полета - лека и искряща пудра! Най-искрени съболезнования на роднините и всички близки хора!", написа Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил.
"Почивай в мир, Бобец. Завинаги ще си с нас", скърби Георги Моллов.
От ПСС пък излязоха с официално съобщение за трагичния нелеп инцидент: "Eдин млад човек загина днес при тежък лавинен инцидент в Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско. Сигналът постъпи в Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК) в 11:28 ч с обаждане по телефона на дежурен планински спасител от отряд Банско. Свидетел съобщава, че скиор е попаднал в лавина и има нужда от помощ. Веднага се организира група от трима спасители и спасително куче, които с моторни шейни успяват да достигнат до пострадалия за 10 мин. При пристигане на място констатират смъртта му, изкопават го от затрупалите го снежни маси, транспортират тялото и го предават на Спешна медицинска помощ и полицията.

В последните няколко дни имаше изключително много информация за сложната лавинна обстановка. Подценяването на условията в планината е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. ПСС при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините продължава да е сложна и препоръчва да не се предприемат рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути.

ПСС при БЧК изказва най-искрените си съболезнования към роднините и близките на загиналия."