Днес е световен ден на снега

19.01.2021 24 часа
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Всяка снежинка е писмо, изпратено от Бога. 

Световният ден на снега се отбелязва от 2012 г. през м. януари по инициатива на Международната федерация по ски, за да се насърчават зимните спортове и здравословната почивка особено сред децата и младежите.

А знаете ли защо нито една снежинка не си прилича с друга, какъв е този червен сняг и може ли да се направи изкуствен сняг без машини?

 

Какво е снегът - приказно вълшебство, беда или загадъчно послание от небето? Той предизвиква хаос, а понякога и ужасни катастрофи, погребва хора, но въпреки това носи невероятна красота. Снегът прави по-светли сивите зимни дни и укротява някак си света. Психолозите са установили, че не заснежената природа, а симетричната структура на снежните кристали успокояват хората в стремежа им към равновесие. Ето няколко истини за бялата прелест, подбрани от немското сп. "Фокус".

Уникалните снежинки

Известните американски изследователи на снега Уилсън Бентли и Уилям Хъмфри фотографират за "Атлас на снежните кристали" 6000 различни варианта. Оказва се, че има още безброй. Всеки снежен кристал е уникален и неповторим, а е известно, че всяка снежинка се състои от множество кристали. Нужна е изключителна прецизност, за да бъдат уловени разликите между отделните снежинки.

Снегът е най-честата форма на твърд атмосферен валеж, пише скучновато в учебниците. Но без мръсотията във въздуха снегът няма никакъв шанс.

Това е неромантичната истина. С помощта на най-дребните нечистотии, като частиците прах или бактериите, водните молекули кристализират до лед. Това става при минусови температури под 12 градуса. Без тези кристализационни микроби водната пара не би променила агрегатното си състояние дори и при минус 40 градуса. В облаците замръзват все повече фини капки от силно охладена вода и образуват снежна звезда.

Развитието на един снежен кристал и формата му са повлияни от влажността на въздуха, температурата, вятъра и пр. При голям студ се образуват равни като плочка снежинки или такива с форма на призма, а при по-високи температури окото радват дендрити с по шест разклонения (звездички). Когато е много студено и влажността на въздуха е непоносимо висока, възникват кухи отвътре шестоъгълни призми. Ако кристалът срещне по пътя си към земята по-топла среда, той все още може да се доразвие до изящно звездовидно създание. Колкото е по-висока влажността на въздуха, толкова по-филигранни структури могат да се образуват. Когато температурата на въздуха е близко до точката на замръзване на височина от няколкостотин метра над земята, ледените кристали се залепват с помощта на малки водни капчици. И се раждат снежинките.

И тъй като всеки леден кристал поема собствен път към земята, преминавайки през различни температури и влажности, възникват съвършено различни структури. "Условията на околната среда за два кристала никога не съвпадат напълно. Затова вероятността два снежни кристала да имат абсолютна прилика, граничи с нулата", твърди Хенинг Льове, учен от швейцарския институт за изследване на снега и лавините.

Вероятно единственото общо нещо за всички ледени кристали е шестоъгълната кристална решетка. Снежните кристали имат винаги по шест ръчички или странични повърхности.

Изкуственият сняг не съдържа химикали

В повечето модерни страни законът забранява стриктно използването на химични материали при производството на изкуствен сняг. Йорг Рукригел от немското алпийско сдружение обяснява разликата между изкуствен и технически сняг. "В изкуствения се добавят по малко умъртвени бактерии, които играят ролята на кристализационни микроби. Правят го така най-вече в Швейцария, и то при меко време над нула градуса. А техническият сняг се прави като естествения от вода, но при съответните химически процеси." Техническият се добива с помощта на оръдия и копия за сняг, които са като енергийна ламя. Изстрелват се големи количества от фини пръски вода, която замръзва до малки ледени зрънца при температура малко под нулата. Този сняг не може да се сравни с оригиналните снежни кристали от небето, но за пистите е идеален. Често управата на големите курорти го харесва повече от естествения, защото е по-плътен и бързо се втвърдява.

Природозащитниците твърдят, че той е истинска напаст за възстановяването на растенията напролет, за олесяването на горите и за много животни, които са изложени на ярка светлина, шум и стрес от машините.

Феноменът градски сняг: в центъра вали, а в предградията - сухо

Както в силно промишлените области, така и в големите градове се наблюдава климатична инверсия. Тогава и най-добрата метеорологична станция не е в състояние да прогнозира снеговалеж, който се появява изневиделица от ясно небе. И докато в индустриалните райони причина за това са високите комини, които бълват водна пара, то в големите градове виновник е така наречена "градска топлина", излъчвана от сградите. Установено е, че в централната част на Берлин във вечерните часове температурата е до 10 градуса по-висока от крайните квартали. Оттук и феноменът през последните години - предградията остават сухи, а центърът на столицата - снежна приказка.

Заради въздуха в него снегът поглъща звука

Снегът се състои от 90% въздух и останалата част е лед. Снегът пада със скорост 0,5 метра в секунда. Звуковите вълни преминават през кухите пространства и се загнездват в кристалните лабиринти. Тяхната енергия се превръща в топлина.

Червеният сняг е щит срещу слънцето

Той не е резултат от кървав дуел между два диви козела, а феномен в най-високите планински части и полярните области през летните месеци. Така снежните водорасли се предпазват от слънцето. Масивна е популацията им предимно в алпийските и полярните райони. Микроскопичните едноклетъчни сладководни водорасли от рода хламидомонас се предпазват с помощта на червена вторична пигментация от интензивните УВ-лъчи и светлината, защото в противен случай просто ще изгорят.

Фабрика за мечти, или 160 вида сняг

За филма на Роланд Емерих "Денят след утре" снегът е произведен и доставен в Холивуд от фирмата за специални ефекти с филиал в едно малко градче до Оснабрюк, Германия. Тази компания предлага 160 различни вида сняг за различни мероприятия, постановки и филми. Има и специален скърцащ сняг от целулоза, снежна пяна, лапавица, блестящ сняг, а дори и т.нар. С 90, който симулира леден дъх.

Науката ги изследва от 1611 г.

Немският астроном Йоханес Кеплер описва през 1611 г. един от първите научни трудове за снежните кристали De Nive Sexangula ("За шестоъгълния сняг"). Американският фермер Уилсън Бентли първи успява да фотографира през 1885 г. снежни кристали под микроскоп. Той изследва и скицира 5381 от тях.

На гениалния японски ядрен физик Укихиро Накая принадлежат думите: "Всяка снежинка е писмо, изпратено ни от Господ."

В чест на Укихиро през 1994 г. в град Катаямазу, Япония, е открит Музей на ледените кристали. Проф. Накая е първият учен, който прави каталог на основните видове снежни кристали. Триумфът в дейността му е създаването през 1936 г. на първия изкуствен сняг в лабораторни условия.

ЛЮБОПИТНО

- Според книгата на рекордите "Гинес" най-голямата наблюдавана досега снежинка е с диаметър 38 см, "уловена" през 1887 г. в Монтана, САЩ.

- Когато снежинка пада във вода, тя издава своеобразен смъртен вик. Тъй като съдържа въздушни балончета, издава звук с честота от 50 до 200 килохерца, който обаче е недоловим за човешкото ухо.

- Изкуственият сняг може да се произвежда и от картофена скорбяла, царевица или пшеничен грис. Не се топи, но е превъзходен компост.

- За най-фин се смята снегът в Роки Маунтин, САЩ. Наричат го Champagne Powder.

- Водната пара и други емисии в големите промишлени зони са виновникът за внезапен и ограничен снеговалеж. Това е т.нар. индустриален сняг.

- Разклонената структура на пресния сняг пречупва слънчевата светлина като безчет малки огледалца. По-късно, когато филигранната форма на кристалите се разтопи до съвсем ситни топченца, те отразяват много по-малко светлина. Ето защо пресният сняг заслепява.