Свищов отбелязва с три филма 158-годишнината на Алеко Константинов

15.01.2021 Дима Максимова

На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов. Всяка година, по повод рождената дата на Щастливеца в Свищов се провеждат „Алекови празници“, наситени на разнообразни културни и образователни прояви.

Епидемичната обстановка, която забранява провеждането на подобен род мероприятия става причина организаторите в лицето на Община Свищов да намерят алтернативна форма, с която да почетат своя най-именит съгражданин. Затова, от 13 януари до края на месеца ще бъдат представени три отделни филма, проследяващи живота и творчеството на Алеко Константинов, информират от местната управа.

Първият филм е посветен на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, който е неизменна част от „Алековите празници“ вече 55 години. Филмът представя избрани разкази на някои от лауреатите в конкурса, като сред тях ще бъде и разказът победител за 2020 година „Теория на относителността“ на Слободан Симич от Сърбия. Участие във филма вземат изявени културни деятели и музиканти от Свищов.

Вторият филм носи заглавието „Алеко Константинов на чужди езици“ и е посветен на творчеството на писателя, което се радва на международна популярност. Алековите произведения са превеждани на повече от 30 езика. Филмът представя избрани цитати от разказите за Бай Ганьо на някои от преведените езици. Как звучи най-популярното произведение на Алеко на други езици, представят изявени свищовски ученици. Музикалното оформление на филма е благодарение на възпитаниците от Школа по изкуствата „Стефка Филипова“ при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“.

Третият филм е посветен на къща музей „Алеко Константинов“. През 2021 година се навършват 160 години от построяването на сградата и 95 години от превръщането ѝ в музей. Разказът за родния дом на Щастливеца проследява историята от построяването му до днешни дни, като се спира на значими моменти от живота на Алеко и семейството му. Зрителите ще си припомнят някои позабравени факти от историята и със сигурност ще научат нови неща за къщата, за Алеко и за Свищов.

Филмите са по идея на Община Свищов и се реализират със съдействието на Исторически музей – Свищов, Международна фондация „Алеко Константинов“ и ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Видеото към филмите е дело на Пламен Борисов от Свищов.

И трите филма ще бъдат достъпни на Facebook страницата и YouTube канала „Култура Община Свищов“. Абонатите на свищовския кабелен оператор  ще могат да гледат филмите в програмата на телевизията, а този за къща музей „Алеко Константинов“ ще бъде излъчен по БНТ, уточняват инициаторите.