Режисьор намира пръстен на Иван Славков и му го пуска в уискито

10.01.2021 Симона Димитрова
Иван Славков
Иван Славков

Шефът на БНТ се хвалел: Подари ми го жена ми, струва колкото 4 нови ролс-ройса! Ако го изгубя, Людмила ще ми отреже главата

Двамата често играели табла в резиденцията на Тато в “Бояна”, където им сервирала Людмила Живкова

Черпел щедро Адриано Челентано, но певецът му дал урок: Богатият съм аз, а не ти!

В миналия брой на “168 часа” ви разказахме как създателят на “Студио Х” Иван Комитов-Коми е успял да заснеме тайно Фидел Кастро на партия шах със световния шампион Гари Каспаров. Още преди да започне работа в БНТ, режисьорът се сприятелява с шефа на телевизията Иван Славков и двамата стават неразделни. Преминават през безброй приключения, а най-интересните ни ги представи дъщерята на Коми Мария Комитова.

На път за Куба през 80-те години в самолета шефът на БНТ Иван Славков поръчал уиски за себе си и за приятеля си Иван Комитов, като го помолил: “Иване, нали знаеш? С три бучки лед”. Докато си пийвал, той започнал да се хвали с огромния си нов пръстен на ръката. Бил подарък от съпругата му Людмила Живкова. “Струва колкото 4 нови ролс-ройса - изтъкнал зетят на Тато. - Малко ми е широк и смятам, като се върнем в България, да го стесня, защото, ако го изгубя,

Людмила ще ми отреже главата”

“Пристигнали и се настанили в страхотна хасиенда - обяснява Мария Комитова. - В стаята Славков подскочил като ужилен, защото осъзнал, че пръстенът е изгубен. Нямало го на ръката му. Напрежението се режело с нож. След като щателно претърсили цялата вила и не го намерили, Славков излязъл. Баща ми решил да затвори вратата, но нещо не му позволявало. Навел се и видял проблясък - бижуто на Славков. Прибрал го в джоба си и дума не обелил.”

Престоят на двамата приятели в Куба бил 10 дни. През цялото време шефът на БНТ се притеснявал за изгубения подарък и измислял всякакви теории, с които да се оправдае пред съпругата си.

След като си свършили работата, Комитов и Славков отново се качили на самолет, за да се приберат у нас. На борда зетят на Тодор Живков по традиция поръчал уиски и за двамата.

“Баща ми пак подготвил ледчетата. Едно за себе си, едно за Славков, второ за себе си, второ за Батето, трето за себе си и трето за Иван – пръстенът - споделя дъщерята на Коми. - Отпивайки, Иван Славков възкликнал с типичния си маниер: “Глупак такъв, да си беше купил една вила в Швейцария, а не да ми го връщаш. Може ли да си толкова честен?”.

След като бижуто било намерено, шефът на БНТ си отдъхнал и започнал да се присмива на историите, които измислил, за да заблуди съпругата си за съдбата на бижуто.

Пътуването в Куба остава като едно от най-вълнуващите им преживявания, които двамата приятели често ще си припомнят, докато играят табла.

Веднъж били в резиденцията на Тодор Живков в “Бояна” и не спирали да хвърлят трескаво заровете върху дървената дъска.

“В един момент минал Тато и се пошегувал с баща ми: “Иване, надявам се да биеш зет ми!” - спомня си Комитова. - Татко ми е разказвал тази история неведнъж и дори тогава лично Людмила Живкова им е сервирала напитките.”

Всъщност покрай Славков режисьорът е бил в добри отношения и с бившия Първи. На различни телевизионни интервюта с него Комитов си е позволявал да му казва как точно да се държи пред камера, къде да застане и какво да прави. Дори имат снимка от едно от участията на комунистическия лидер, на която Коми със сериозна физиономия му сочи с пръст накъде да гледа. Заради професионализма му Живков му имал голямо доверие.

Цялата история четете в "168 часа" - тук