Кислородът ли е Граалът на младостта

30.12.2020 Петя Минкова

Флуктуациите и състоянията, наподобяващи хипоксия, изненадват учените с регенериращ ефект

Медиците отдавна допускат, че кислородът има чудотворна сила,

която обаче все още не успяваме да използваме. Научната общност знае, че при определени условия той може да подмладява и да регенерира тъканите и клетките, но в същото време са наясно и с опасностите – при свръхдози започва интензивно кислородно горене и клетките се разрушават. Поради тази причина макар да има много терапии, нито една не е възприета еднозначно от медицинската общност, защото през годините няма достатъчно натрупани доказателства и изследвания, които с метаданни да  отвърдят или да отхвърлят тази теория.

Сега за първи път израелският лекар Шай Ефрати обяви, че вече знае как да „обърне" процеса на стареене на мозъка. Лекарят откри, че когато подложи на кислородна терапия здрави пациенти над 65-годишна възраст, когнитивната им функция се подобрява, а мозъчната им тъкан се възстановява.

„Това обръща процеса на стареене“, казва с възторг д-р Ефрати,

който е доцент в университета в Тел Авив и старши лекар в едицинския център „Шамир“. Според него това е първият случай, когато освен че се възстановяват когнитивните функции, се подобрява и цялостната биология на мозъка.

В проучването участват 63 души – всичките на възраст над 65 години. Още в началото им е направен ядрено-магнитен резонанс и са тествани когнитивните им способности. След това лекарят подлага част от тях на 60-дневен курс, по време на който те пет пъти седмично по два часа са в барокамера, където дишат чист кислород.

Шест месеца по-късно лекарят отново проверява хората от контролната група, които не са били на лечение – техните резултати са същите, каквито са били в началото.

При останалите, които са били подложени на кислородната терапия, обаче има съществени подобрения, казва ученият. Според него сканирането с ядрено-магнитен резонанс показва, че тъканната функция в мозъка в областите, свързани с когнитивни проблеми, се е подобрила. Но заедно с това се забелязва и значително повишение на когнитивната функция.

Оценяването е направено от персонал, който не знае кои пациенти са били част от курса и кои не, а резултатите вече са публикувани в списание Aging и всеки учен по света може да повтори методологията на д-р Ефрати, за да провери дали заключенията му са верни. 

Какъв е опитът на други светила на науката с кислорода и до какви изводи стигат наши медици и специалисти, четете в новия брой на сп. "Космос".