Aрхимандрит Антим: Вярата в Бога и разположението на духа са част от лечението на заразените с коронавируса

22.12.2020 Камелия Александрова

Арх. Антим, тази световна пандемия с коронавируса е изпитание за човеците. Как трябва да реагират хората? Наблюдаваме и паника, страх и стоицизъм.

-Страхът не е добър съветник. Едно нещо, което не го познаваш не можеш да го владееш. Всеки човек следва да се запознава детайлно със ситуацията, с епидемията от коронавируса, но на върха на всичко е здравната култура, да предпазва на само себе си, но и другите, да има добра хигиена и да се спазват предписаните мерки. Страхът се преодолява с познание. Ако се затвориш в себе си идват депресия, униние и отчаяние и безизходица, които влошават физическото и емоционално състояние на човека. Тук на помощ идва Вярата. Да стоим на будна духовна стража. Да ценим човека като венец на творението, като ценност , като най-висока форма на съществуване.

-Как в миналото са се решавали подобни бедствия? За тях се споменава за тях в Библията. “Настана мор, настана чума“.

-Във всички времена е имало подобни изпитания. Срещу тях хората са борили с пост и молитва. Постът предлага чиста за организма от природата и това са плодовете, събрали слунчева енергия, зеленчуците , естествените растителни масла. Когато към Светия пост добавим и молитва достигаме до истинското общуване с Бога. Бог помага на човека както баща на своите деца . Никога няма да бъдем изоставени. И не бива да забравяме,че разположението на духа е важно за лечението от всяка болест.

-

- Каква е ролята на църквата? Вие организирахте литийни шествия? Има ли надежда за християните? Искахте да покажете силата на духа?

- Да, органирахме литийни шествия, те са молитвени форми. Поръсваме със светена вода местата и пространствата, пренасяме мощи на светии, осеняваме хората и по този тайнствено- мистичен начин мястото се предпазва от злини.

Видинският митрополит Даниил и духовници от енорията преминахме в лития през центъра на Монтана. Владиката поръси със светена вода входните врати на областна и общинска администрация и призова Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID 19. Преди шествието митрополит Даниил оглави Божествената света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и отслужи водосвет пред него. Духовенството и богомолците, включили се в ритуала, тръгнаха от църквата, преминахме по бул. „3-ти Март“, площад „Жеравица“, пешеходна зона до Драматичен театър, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Цар Борис III” и ул. „Веренишка“ и отново са се върнахме в храм „Св.св. Кирил и Методий“.

Лития имаше и в Берковица, след водосвет пред църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Видинска митрополия проведе литийни шествия в средищните градове на Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии.

Митрополията призова нправославните християни в епархията да вземат участие в молебените.

„Нека в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение”, пишеше в обръщението към вярващите.

- По- сплотени ли са хората, когато има обща опасност?

-Да. Определено да. Искат да разчитат един друг повече, да търсят помощта на своите ближни. В моментите на изпитание човек става все по- чувствителен , изпитвa милосърдие, страдание , съпричастност, обръща се към Бога,за да получи закрила.

-Вие сте протосингел на Видинска епархия, ще бъдат ли отворени всички храмове за Рождество Христово?

-Българската православна църква получи уверението на българската държава,че храмовете няма да бъдат затваряни. В такива дни на изпитание, когато някои загубиха свои близки, от коронавируса имат нужда от утеха и светлина. Всеки човек ще може да запали свещица в храма, място, което свързва Бога и небето.

-За какво да се помолим тази година?

-Нека да се помолим на Христа младенеца да ни предпази от изпитанието. С раждането му настъпва на новата ера. Вярата е ново духовно раждане, да се избавим от смъртта. Нашата вяра е за вечни живот. Не бива да имаме страхове от смъртта,а да към вечния живот. Този страх е е дно робство. Да си пожелаем да преодоляваме всички страхове, да бъдем полезни не само на себе си , а одухотворени и на другите. Светли празници!