Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

17.12.2020 Георги Милков

Параклисът на Св. Йоан Рилски в Хилендарския манастир е недостъпен за богомолци. Намира се в камбанарията, а пътят към него минава през вътрешните помещения на крилото, в което са килиите на монасите и затова не се допускат външни хора.

Малкото българи, допуснати там през годините, са влизали с благословията на игумена. Когато миналата година нашата малка група, водена от проф. Николай Михайлов от фондация "Трейс за хората", успя да получи разрешение, вратата на параклиса не беше отваряна от много дълго време и ръждивият ключ едвам превъртя резето. 

19 октомври е денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец - небесен закрилник и покровител на българския народ. Вижте уникални снимки от вътрешността. В параклиса на Св. Йоан в Хилендар няма електричество и затова кадрите са правени на оскъдна светлина с телефон. 

Слава Богу това свято място е увековечено преди много години сантиметър по сантиметър на фотолента от покойния проф. Михаил Енев - един от най-сърцатите наши изследователи на Света Гора. Но тъй като за съжаление тези свидетелства не могат да се намерят в интернет, днес ви показваме тези не толкова качествени снимки от телефон, за да успеят повече българи (и особено жените, които нямат достъп до Атон) да видят как изглежда параклиса, в който е изографисано цялото житие на най-големия български светец. 

На същото това място се е молил Св. Паисий Хилендарски, а брат му - хаджи Вълчо от Банско е платил всички разходи по направата на параклиса. Заради това над вратата стои добре запазен ктиторски надпис с неговото име, а самият хаджи Вълчо е изрисуван на една от стените. Докато той ктиторства, а отец Паисий пише "История славянобългарска", то третият им брат - Лаврентий (Лазар Хадживълчев) е бил игумен на Хилендарския манастир.