Защо д-р Илиев и Тръмп не се разбраха с Луканов за резиденциите на Живков

05.12.2020 Петя Минкова
Франц Йозеф Щраус и Тодор Живков планират различно бъдеще за България и Източна Европа, но Горбачов ги изпреварва.
Франц Йозеф Щраус и Тодор Живков планират различно бъдеще за България и Източна Европа, но Горбачов ги изпреварва.

Бившият Първи тайно планирал Обединена Европа и мек вариант на прехода с премиера на Бавария

Горбачов ги ненавиждал, а след решаваща среща през 1988 г. съдбата им е трагична

През 1990 г. тъкмо е паднала Берлинската стена, у нас вече е започнал процесът на демократизация. Починалият наскоро известен лекар Емил Илиев по това време е в Западен Берлин.

"Там, докато е в ресторант на обяд с австрийска журналистка, до тях спира автомобил от прочутата марка ,,Чайка” - разказва пред "168 часа" съпругата Таня Илиева. - Емил си помислил, че това е някой държавен или партиен ръководител, но от нея слязъл един изключително симпатичен мъж, който носел на врата си пионерска връзка Много впечатлен, съпругът ми го наблюдавал, докато събеседничката му обяснила, че това е нейният близък приятел Райнер и му предложила да го поканят да обядва с тях. Емил отбелязал, че е доста ексцентричен, но журналистката го успокоила: "Много симпатичен".

Райнер носел куфар и с удоволствие приел да седне при тях. Когато се запознали, Емил полюбопитствал каква е причината да кара чайката, да носи пионерска връзка, а човекът отговорил, че преди дни се е върнал от Москва. Бил на среща при Михаил Горбачов, за да му занесе помощ на стойност 10 млн. марки.

"Подарихме техника за болници, скенер - обяснил Райнер. - Може би затова съветският лидер ме попита какво искам и аз му казах, че проявявам интерес към чайките и

той ми

подари чайка,

а с нея и тази пионерска връзка. Аз си я нося с голяма гордост."

"Оказва се, че това е един много богат човек от Западна Германия - казва съпругата на д-р Емил Илиев. - Самият той на свой ред започва да разпитва Емил какво може да се прави в България, какъв бизнес може да се развива, след като току-що е паднал комунизмът. Мъжът ми след кратък размисъл се сеща, че за хората от Запада ще са много интересни резиденциите на бившия ръководител Тодор Живков.

"В момента те са в безтегловност и някой може да ги превърне в скъпи петзвездни хотели - били думите на мъжа ми. - Сигурно много хора ще са изкушени да видят

как е живял ексдиктаторът

Живков." В този момент Райнер си отворил куфара и тогава съпругът ми за първи път видял мобилен телефон. Германецът набрал някакъв номер и казал: "Сега тъкмо ще се обадя на Доналд, той трябва вече да се е събудил".

Оказва се, че този Райнер е официалният партньор на Доналд Тръмп за Западна Европа.

"Когато се свързал с Тръмп, той започнал веднага да му разказва: "Доналд, аз съм тук с един много интересен лекар. Попитах го какви бизнеси можем да развием в Източна Европа и той предложи идеята да превърнем в петзвездни хотели резиденциите на бившия диктатор Тодор Живков." Отговорът на Тръмп е: "Я ми

дай да го чуя,

искам да говоря с него."

Тръмп типично по американски му казал: "Намери начин да заведеш моя партньор в България и да видите дали можете да направите нещо по въпроса. Ако ситуацията се развие, ще дойда и аз".

"Емил Илиев кани Райнер в България и му урежда среща с премиера Андрей Луканов - казва съпругата му. - Като министър-председател той осигурява хеликоптер, с който мъжът ми и Райнер

обикалят резиденциите

в Перла, Велико Търново, Банкя и всички останали.

Заключението на Райнер е, че са много тъмни и ще изискват голямо реновиране, но той смята, че Тръмп ще инвестира.

"Със сигурност ще иска да се махне персоналът без градинарите, защото са неми и не знаят чужди езици - били думите на германеца. - Вместо да си губят времето и по цял ден да седят, могат

да вземат една учителка по немски

и да учат по два часа дневно, ако искат да работят в резиденциите, иначе няма да са конвертируеми."

"Когато се връщат след обхода, те отиват направо в дома на Луканов - разказва съпругата на д-р Илиев. - Там Райнер казва, че е много доволен, че резиденциите имат страхотни градини и че от това може да стане

уникален бизнес Предложението му е българското правителство да ги даде под аренда за срок от 30 години. Луканов обаче се притеснява, че ще го обвинят, че е взел пари за тази сделка, и предлага: "Дайте да го направим за 15 години."

Тогава Райнер се обажда на Тръмп и Емил предава думите му на Луканов: "Тръмп казва така: "Аз ще инвестирам в тези резиденции около 300 млн. долара, за да станат по мой вкус. Но за 15 години не мога да постигна възвръщаемост”.

Луканов обаче е притеснен, че ще тръгнат обвинения в корупция и отказва.

Наскоро този срок мина и вместо България оттук нататък да продължи да печели от петзвездните резиденции, повечето от тях

продължават

да се рушат

Това обаче съвсем не е единствената важна среща на лекаря с ключови фигури в прехода. Приживе д-р Илиев е изключителен авторитет, търсят го в цял свят. Благодарение на това той се запознава и с един от най-харизматичните немски политици - баварския премиер Франц Йозеф Щраус. Всъщност именно той и Тодор Живков правят тайни планове за един по-различен преход от социализъм към капитализъм. Двамата обсъждат

микс с най-доброто между двете системи,

като България стане част от Обединена Европа. Дали Михаил Горбачов е мечтаел той да е главният диригент на този процес, дали е мечтаел за свирепото обедняване, настъпило след това, днес никой не може да каже. Факт е, че той проваля съзнателно идеята на Щраус и Живков за друг тип преход. И случайно или не, след тази тайна среща съдбата и на двамата е трагична.

"Съпругът ми се е виждал многократно с Щраус, когато е бил в България - казва Таня Илиева. - При визитите си той много обичал да ходи в Разложко-Банската котловина на лов. При едно такова посещение Щраус му казал: "Емиле, ако това бе в Бавария,

щеше да е най-известният курорт

в света!" Още тогава у мъжа ми се заражда идеята покрай пациентите, които лекуваше в един хотел в Банско, да развие града и като курорт."

Искал когато хората нямат поминък през лятото, той да им го осигури и така се зародила идеята за прочутия джазфестивал. "Още през 1988 г. Тодор Живков виждаше България като част от Обединена Европа и прогнозираше падането на Берлинската стена." Това сподели преди време пред "168 часа" преводачът Тошко Тошков, единствен очевидец на разговорите на Живков с баварския премиер Франц Йозеф Щраус.

През 80-те лидерът на БКП вече знае, че социалистическата система трябва да се трансформира в смесена - целта му била максимално да се доближи до немската и японската икономическа система.

Горбачов е против. Концепцията му е да ускори края на комунизма. Затова на няколко пъти

разпорежда на Живков да прекрати сътрудничеството си със западни фирми, но бившият Първи така и не се съобразява с препоръката.

Напротив, с Щраус правят всичко възможно, за да създадат преки контакти между немските концерни и големите български заводи.

Случайно или не, след последната им среща Щраус умира при мистериозни, неизяснени и до днес обстоятелства, а Кремъл настоява у нас да се проведе официален преврат.

Обяснението вероятно е в последната фатална среща между Живков и Щраус. В края на лятото на 1988 г. двамата провеждат

дискретни

разговори в една от ловните хижи

в България.

Щраус отново развива концепцията си за Обединени европейски щати. На тази тема той вече е издал книга, в която е изброил предимствата на идеята си.

В нея, а и във всичките си разговори той подчертава, че източните и западните страни могат да изградят едно ново проспериращо общество, съчетаващо

предимствата на социализма и капитализма

"Задълбочени разговори не са водили, но и Живков поддържаше тази теза", казва пред "168 часа" преводачът Тошков. Той е бил единственият очевидец на тази среща, тъй като и Живков, и баварският премиер са му имали пълно доверие.

"Когато Щраус говореше за обединяване на европейските страни и сближаването им, между него и Живков имаше взаимно разбиране, но до подробни обсъждания и планове не са стигали", уточнява Тошков.

Според него баварският премиер смятал, че България има водещо място в този проект като една от най-стабилните социалистически страни.

"Поначало Живков поддържаше идеята за европейско сътрудничество и сближаване, за Обединени европейски щати - казва Тошков. - Винаги когато Щраус говореше по тези въпроси, той срещаше разбиране у Живков, който казваше, че това е бъдещето на Европа."

Освен този

грандиозен

проект,

Щраус и Живков обсъждали и предстоящите промени на Изток и падането на Берлинската стена. Тезата на Живков била, че много скоро Германия отново ще бъде една държава.

Щраус дал

знак, че е наясно

с предстоящите промени.

Вероятно затова Щраус и Живков са планирали едно по-различно бъдеще за Изтока в сравнение с подготвяното от Горбачов.

Баварецът и българинът били убедени, че най-добрият вариант е да се създаде микс между двете системи - социализъм и капитализъм.

Още повече, по това време в Европа вече масово се налагала

концепцията

за социалната

държава

В обкръжението на Живков дори се майтапели, че в това отношение някои западни страни вече ни изпреварват.

Този подход със сигурност е щял да провали грандиозните планове на Кремъл за тотален крах на социализма.

"Горбачов обвиняваше Живков, че иска да създаде от България малка Западна Германия или Япония, въпреки че той никога не е заигравал на антисъветска вълна", твърди Тошков. Независимо от това в Москва до последно подозират Живков в задкулисни игри.

"Причината е, че той отстояваше линията си и искаше да извлече от всички страни максималните ползи за България - дали ще е от Западна Германия, Франция или СССР, за него нямаше значение - спомня си Тошков. - Живков често казваше, че сме верни приятели на Съветския съюз, но това не ни пречи да развиваме

отношенията си със Западна Германия

и да имаме партньорски отношения с всички страни по света."

Щраус подкрепял Живков и също търсел всякакви възможности да засили икономическите контакти между Изтока и Запада. Стигнал дотам, че в най-критичния момент за ГДР съдействал Западна Германия да й отпусне

заем от 1

млрд. марки.

"Направи го, когато никой друг не искаше да им помогне", спомня си Тошков. В този период политиката на Горбачов е да поръчва огромни количества стоки в Източна Европа, които после да не се плащат. България е завлечена с над 1 млрд. долара само по линия на военнопромишления комплекс.

Очевидно последният съветски лидер е искал да фалира соцстраните, а Щраус, който ги подпомагал с финансиране и проекти, му пречел. Неслучайно по-късно Горбачов ще каже, че през цялото време е работел за краха на социализма.

Интересното е, че след тази последна среща между Щраус и Живков

съдбата им коренно

се променя

Баварецът се качва на самолета си и неизвестно защо решава да го управлява сам. Дотогава той винаги влиза в кабината с втори пилот, за всеки случай. Дали нещо се е случило с този копилот или всичко е било организирано така, че той да не може да се качи на борда, не е ясно. Факт е, че Щраус заминава сам.

Случайно или не, на 11 хил. метра машината се разхерметизира. Щраус е опитен летец, но не успява да си постави кислородната маска, а самолетът бързо губи височина.

Моментът е инфарктен,

защото машината лети право към земята.

Накрая, когато остават едва 3 хил. метра до сблъсъка, Щраус успява да си сложи маската и да предотврати катастрофата. Овладял самолета, той благополучно каца в Мюнхен.

Седмица по-късно отива на лов с хеликоптер, но когато слиза от него, пада и започва да повръща. Малко след това умира. По-късно става ясно, че причината за всичко е, че не се е възстановил след инцидента с разхерметизирането на самолета.

"Не само аз, много хора имаха подозрения, че това не е случайно", казва Тошков.

Съдбата на Живков също е трагична. Най-верните му хора му обещават, че след като го свалят от власт, ще се грижат за него, а след това го вкарват в затвора.