Погребаха кмета Милен Белчев до брат му Невен, за да са неразделни и в смъртта

02.12.2020 Валентин Хаджиев
Невен Белчев бе първият от братята близнаци, покосен от COVID-19.
Невен Белчев бе първият от братята близнаци, покосен от COVID-19. Валентин Хаджиев

- COVID-19 уби за месец еднояйчните близнаци, първи си отиде “по-големият”, който се родил 5 минути по-рано

- В община Баните и в Оряховец ги помнят с добро, помагали са на много хора

Еднояйчни близнаци, дългогодишни кметове на две родопски селища, починаха от COVID-19 само за месец. Братята Милен и Невен Белчеви си отидоха на 63 г. след тежка инфекция, протекла по сходен начин.

Милен Белчев, който бе кмет втори мандат на община Баните, си отиде в последния ден на ноември, а брат му, кметувал 22 г. в с. Оряховец, в края на октомври.

“Бяха неразделни, погребахме ги един до друг на гробището, така както са били и в живота”, казва кметът на родното им село Оряховец Карамфил Шуменски.

“Бяха здрави,

без тежки

придружаващи

заболявания. По

един и същи

начин си отидоха

Селото осиротя след тях. Бяха душата на всяка компания, всички ги обичаха”, добавя той.

В община Баните има двудневен траур. Със заповед на заместник-кмета Зорка Маджарова знамената върху сградите на държавната и местната власт са свалени наполовина, а културните и спортни прояви са отменени.

Близнаците живеели в една къща, всеки имал етаж. Майка им, която е на 85 г., остана в стария им дом съвсем наблизо.

Приживе общинският кмет се шегуваше, че брат му се е родил с 5 минути по-рано. В селото се говори, че в каквато последователност са се родили, в същата ги настигнала и смъртта - Невен си отиде преди Милен.

“Не ми е известно да има научно обяснение на тези твърдения. Просто вирусът е допуснат в семейството”, казва д-р Красимир Събев, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, депутат от Смолянска област и член на здравната комисия в парламента.

В дните от петък до вторник д-р Събев работи като анестезиолог в интензивното отделение на областната болница. Лекува болни с коронавирус, които са в тежко състояние, интубирани, на апаратно дишане. Консултира и пациенти в други отделения, както и много хора по телефона.

“Община Баните загуби в тяхно лице всеотдайни и трудолюбиви хора”, добави депутатът.

Както и при раждането, първи Невен става кмет. Той е педагог по професия. На местните избори м.г. бе един от малкото, които се отказаха в последния ден преди балотажа. Името му бе задраскано в бюлетините, тъй като те вече бяха напечатани. Така избирателите в Оряховец гласуваха за единствения вече кандидат - Карамфил Шуменски.

На първия тур Белчев и Шуменски получиха по абсолютно равен брой гласове - 185. Тогава Невен Белчев обясни, че още в изборния ден,

като видял

равния резултат,

решил да се

откаже

от втория тур, но изчакал, за да не е решението му емоционално. Така след 22 г. кметуване се връща да преподава в класните стаи.

Близнакът му Милен спечели в същото време втори мандат за кмет на община Баните, издигнат като брат си от ГЕРБ. Преди това е бил тpи мaндaтa общински cъвeтник.

В Оряховец не могат да си спомнят нито един скандал, свързан с дългогодишното кметуване на Невен. Помнят обаче, че преди 3 години лично

спасил

49-годишния

Росен Динев от

бяла смърт

Росен нямал пари за дърва за огрев, бил безработен, без роднини и от цяла седмица не ходел да си вземе храната по програмата “Топъл обяд” за социално слаби и болни. Невен Белчев отишъл в дома му и го намерил гладен, почти вкоченясал от студа. Прибрал го веднага в стая в старото кметство в селото, където се помещава кабинетът на джипито. Купил му дърва, лекарства и храна. “Още 2-3 дни и този човек щеше да е починал, ако не беше кметът”, казват в селото.

Още с встъпването си в длъжност брат му Милен Белчев също стана известен със социалната си политика в общината - купи с лични средства и дари катафалка мерцедес. Преди това хората се чудели как да транспортират починалите си близки. Сега тя се използва безплатно както в общината, така и ако се наложи - за всеки починал жител на Баните от цялата страна. Кметското дарение е служило в тежки случаи и за жители на община Неделино.

Първият човек,

който Милен

Белчев уволни,

бе съпругата му

Красимира. Тя бе спечелила с конкурс поста директор на детската градина “Веселин Маринов” в Баните. Освен нея заради закона за конфликт на интереси на Милен Белчев се наложило да уволни и сват си - главния архитект на общината Дечо Дяков. Новият кмет не пожалил и брат си Невен Белчев. Близнакът му, който тогава бе кмет на Оряховец, като управник на голямо село в общината, е вземал най-голяма заплата. В ущърб на брат си Милен обаче решил да уеднакви възнагражденията на селските кметове и му я намалил.

Милен Белчев бе от малкото общински кметове, които познаваха поименно почти всичките ѝ жители и лично се ангажираше с каузи по проблеми на хора, изпаднали в беда. През последната година кметът организира кампании, в които чрез събиране на средства и полагане на труд се помага на семейства, чиито къщи изгоряха във Вълчан дол и Гълъбово.

Тихомълком и без шум Милен Белчев, а не семейството на президента, е в основата на

подобряването

на живота на

Лили и Митко

от с. Вълчан дол. Родителите на Лили и Митко са болни. Семейството няма почти никакви доходи и живее в пълна мизерия. Двете деца въртят цялата къща. Лили переше на ръка, а Митко събираше дърва в гората, заспиват в училище на чиновете от умора. След като се разчу историята им, съпругата на президента Десислава Радева покани братчето и сестричето за 10 дни в резиденция “Бояна”. Президентската двойка се снима с децата, Румен Радев е по потник и бос на снимката.

Покрай ПР начинанията на президента и воплите за дрехи и обувки, чрез кампанията на общината и с личните дарения на покойния Милен Белчев децата имат хладилник, печка, пералня. Направен е ремонт на къщата им и са им осигурени възможности да живеят и учат в село Баните.

Белчев

искаше в

общината да се

развие туризмът,

за да има препитание за хората. С цената на много нерви промени тотално площада на центъра на Баните, за да има вида на балнеотуристически център, какъвто се слави от години. Промени и входа на Баните, като постави голям “холивудски” надпис, направи беседки и места за отдих за туристите.

“Аз съм си строител, идвам от частния сектор, не мога да приказвам много-много като политик”, казваше Милен Белчев. Имаше още много планове за развитие на туризма, които дано следващите управници на Баните да уважат, казват негови приятели.