Историк от Скопие: От Тодор Живков започват проблемите между двете страни

30.11.2020 Сима Владимирова
Тодор Живков бил шовинист според историка от Скопие.
Тодор Живков бил шовинист според историка от Скопие.

Допреди него възпитаниците на Москва и Коминтерна са готови да признаят македонска нация и език, както и да дадат Пиринско на Югославия

През 1963 г. той окончателно отстранява и последния радетел на
“македонската” нация у нас - Антон Югов

Проблемите между България и някогашната Федеративна република Македония започват, когато на власт у нас идва Тодор Живков през 1956 г., който като “убеден шовинист” превръща национализма си в държавна политика. Така звучи тезата на официалната наука в съседната ни страна.

И още - защитниците на македонистките позиции у нас окончателно са отстранени от върха на БКП през 1963 г., когато активистът на ВМРО Антон Югов е сменен от поста премиер. А наследникът му Живков започва да гради политиката на София по отношение на Скопие в коренно различна посока.

Това пише роденият в Сандански историк от Северна Македония доц. Стойко Стойков. Като ученик в България той е бил съпредседател на нелегалната организация “ОМО-Илинден Пирин”. А след това емигрира с родителите си първо в Белгия, а после се установява в югозападната ни съседка. Според него

процесът по елиминиране на македонстващите

у нас започва от смъртта на Георги Димитров през 1949 г. и приключва с уволнението на Югов. Оттам нататък тезисите се реализират в политики. Лекции в този дух той чете на студентите си в университета “Гоце Делчев” в Щип. Застъпва ги и в публикациите си, както и на международни научни конференции.

Антон Югов действително е бил секретар на ЦК на ВМРО (обединена) през 30-те години с псевдонима Рашко. 

Какво се случва с него след това четете - ТУК!