Изпратиха с аплодисменти в последния му път тенора Камен Чанев

28.11.2020 Ваньо Стоилов
Във фоайето на Старозагорскака опера бе подреден траурен кът за Камен Чанев. СНИМКИ: Ваньо Стоилов
Във фоайето на Старозагорскака опера бе подреден траурен кът за Камен Чанев. СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Приятелката му сопраното Таня Иванова му дари за сбогом букет от бели хризантеми

Ограничен кръг от най-близки роднини и колеги заради коронавируса изпратиха днес с аплодисменти в последния му път световноизвестния тенор Камен Чанев. По идея на старозагорския митропорит Киприан, който е заклет почитател на операта, Чанев бе погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора - място, запазено по принцип само за духовници и много заслужили пред Стара Загора покойници. Заукопойната служба бе ръководена от протосингела на митрополията архимандрит Богослов.

Заради мерките срещу епидемията затвореният ковчег първо бе спуснат в гроба, а след това архимандритът и свещеници изпълниха траурния ритуал.

Партньорката на Камен на сцената и в живота сопраното Таня Иванова го дари за сбогом с букет от бели хризантеми.

Камен Чанев, който почина в четвъртък на 56 години след усложнения от COVID-19, ще почива навеки до знатни старозагорци - първия избран на избори след Освобождението през 1878 г. кмет на Стара Загора Хаджи Господин Славов и бившия общински съветник от СДС отец Иван Катранджиев, един от най-уважаваните в последните години местен свещеник. Наблизо са гробовете на бившите старозагорски митрополити Павел, Климент и Панкратий.

В същото време във фоайето на Старозагорската опера, в която Камен Чанев беше на щат от 2016 г., бе организиран траурен кът, в който всички почитатели на изкуството на певеца можеха да положат цветя и да изкажат съболезнованията си на по-големия му брат Росен Чанев, който живее в родния им град Сливен. От екрана над портрета на тенора звучаха негови изпълнения, включително и от последното му участие на сцената на операта - в представлението на "Отело" от Джузепе Верди на 6 ноември т.г. Постановката от 2014 г. бе възстановена на сцената на операта по желание на Чанев, който изпя ролята на Отело в нея.

От родния му град Сливен цветя и съболезнователен адрес изпратиха кметът на града Стефан Радев и председателят на общинския съвет Димитър Митев.

В Старозагорската опера вчера и днес в памет на Камен Чанев се получиха венец и съболезнователен адрес от Министерството на културата и цветя от всички опери в страната. Отделно солисти на Софийската опера му изпратиха прощално писмо, съболезнователен адрес подписа и директорът на операта в София Пламен Карталов. Съболезнования изпратиха още кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и много колеги на певеца от чужбина, съобщиха още от пресцентъра на Старозагорската опера.