Петър Велков: В близките седмици ще стигнем 200 смъртни случая на ден

19.11.2020 24 часа
Петър Велков КАДЪР: БНТ
Петър Велков КАДЪР: БНТ

Вече трети ден ние имаме над 100 случая на смърт от COVID-19. Съвсем скоро ще стигнат 150, ще ги минем и ще гоним 200 случая на ден. Това каза за БНТ Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи

"Още не сме стигнали пика, числата ще нарастват. Смъртните случаи в следващите 14 дни ще достигнат своите пикови стойности. След края на месеца може би ще се усети ефект от последните мерки, които взехме", каза още Велков. 

"Без строги мерки за поне 3 седмици няма как да се справим с кризата в момента. Други държави взеха драстични мерки и се справят. Колкото повече време се бавим, толкова повече време ще отнеме. След 28 дни се виждат мерките от един локдаун. Колкото повече ограничим контактите си, толкова по-малък е риска", каза още той. 

"Училищата са ускорител на пандемията. Децата по-леко карат вируса, но са преносители, особено по-големите ученици пренасят вируса повече и от възрастните. Трябва да затворим колкото може повече неща", добави математикът. 

"В момента 20 хил. е разликата между карантинираните и позитивните случаи, значи 20 хил. души дори не са карантинирани официално, това значи 60 хил. души, които разпространяват вируса неконтролируема. Разчитаме единствено на късмета и самосъзнанието на хората", каза Велков.  

"В момента нямаме данни за реалната ситуация. Все по-трудно става, особено с въвеждането на антигенните тестове, при тях процента на позитивни е над 40. Един сериозен процент от хората нямат достъп до болнично лечение и изкривяват данните, от там се изкривява и смъртността. Имаме с 1000 души надвишена смъртност по данни на НСИ. Огромна част е в следствие на COVID. В момента имаме нерегистрирана смъртност от COVID. Около 50% по-висока е може би смъртността от COVID. Другите случаи са от вторична смъртност от COVID", каза още той. 

"Нещо позитивно е, че създадохме фонд, който цели да помогне деца на учители и лекари, изгубили битката с COVID-19. Казва се "Проект за доброто за децата на герои". Вчера учител на 33 години остави жена и дете и се опитваме да помогнем на такива случаи, мъката е огромна", добави Велков. 

"Ако не защитим учителите, скоро няма да си говорим дали обучението да е онлайн, а няма да има кой да преподава. Трябва да защитим българският учител", добави той.