Белка и Стрелка – съветските помиярчета, които ни проправиха път сред звездите

15.10.2020 Красимир Боев

Американците най-сетне си отдъхнаха, след като в продължение на цели девет години трябваше да понасят снизходителните погледи и зле прикрит присмех от страна на големия си конкурент в превземането на Космоса. Всеки янки, решил да потегли към звездите, трябваше да се качи на космически кораб, на който с дебели букви беше написано: Сделано в Росии.

На 31 май тази година силите се изравниха благодарение на милиардера Илон Мъск. С неговите пари и с всеобщите усилия на стотици учени САЩ най-сетне изработиха достатъчно сигурна и мощна ракета носител, която да закара космическия кораб Crew Dragon до Международната космическа станция. Събитието предизвика небивало оживление по света. Дори пандемията от коронавируса остана на второ място в новините след успешното изстрелване. Президентът Доналд Тръмп не пропусна да налее малко имидж в собствения си резервоар, обещавайки Щатите да затвърдят категоричната си лидерска позиция в космическата надпревара.

Създаването на ракета носител от ново поколение със сигурност нагнети още повече напрежение в звездното състезание. В момента едва ли не всяка втора държава с достатъчно ресурси се готви да превзема необятната Вселена. Китайците пратиха своя сонда на обратната страна на Луната, американците обещаха да пратят хора на Марс и също пожелаха да имат своя база на естествения ни спътник. Руснаците в момента разработват нова космическа програма, препълнена с амбициозни цели. Дори шейховете от Дубай платиха солено, за да бъде изпратена сонда до Марс, на която да е изрисувано знамето на емирството.

Човечеството изведнъж се почувства достатъчно напреднало технически, за да заживее сред звездите.

Днешните хора се раждат с телефон и таблет в ръка и отглеждат у себе си самочувствието, че са равни на боговете. А не беше далеч денят, в който земляните живееха в колиби и припадаха от суеверен страх при всяка силна гръмотевица. Не е чак толкова отдавна и онзи велик миг, в който обитателите на Синята планета най-сетне успяха да изпратят в Космоса нещо, създадено от тяхната ръка. На 4 октомври 1957 г. СССР изстрелва в ниска околоземна орбита първия изкуствен сателит – „Спутник 1“. Светът се промени завинаги. Хората започнаха да мечтаят за междузвездни пътувания.

Цялата история четете в списание КОСМОС.