Монаси рисуват чудотворни икони

07.10.2020 Иво АНГЕЛОВ
"Света Богородица Предизвестителка" ще бъде рисувана половин година
"Света Богородица Предизвестителка" ще бъде рисувана половин година

Банскалии измолват копие на Света Богородица Предизвестителка от духовници в Атон.

Монаси в Света гора рисуват вече втора чудотворна икона за жителите на Банско. Както първото свето изображение, така и това ще бъде дарено на храма "Света Троица" в курортното градче.

Преди няколко месеца местни жители измолват духовниците от манастир "Дохиар" (десети в йерархията на атонските манастири и смятан за един от най-красивите) да им нарисуват "Старозаветна Троица". Монасите се съгласяват. Иконата е нарисувана, изпратена в България и поставена в храма. Банскалии разказват, че започват да се случват чудеса на изцеление - болежките на млади и стари изчезват след чиста и искрена молитва пред светото изображение.

Това вдъхновява местните жители да измолят от атонските монаси от същия манастир втора икона - "Света Богородица Предизвестителка", която е известна в духовния свят с още по-голямата си чудодейна сила. Светото изображение се споменава за първи път от посетилия Зографския манастир през 1709 г. украински поклонник Иполит Вишенски. Той разказва, че в светата обител имало само един отшелник, който, споменавайки името на Пресвета Богородица, чул глас: "Понеже възхвалваш ме на земята, ще бъдеш похвален на небесата". И до него се появила икона, каквато по-рано на онова място нямало. От тогава до днес тази икона върши чудеса, бидейки не изписана от човешки ръце, а неръкотворна, разказват духовници.

Копието ще се изработва от атонските монаси в продължение на шест месеца, а след това ще отпътува за България.