Сбогуването с Димитър Керелезов е в четвъртък

22.09.2020 24 часа
Димитър Керелезов изпращаме в четвъртък
Димитър Керелезов изпращаме в четвъртък

Сбогуването с известния поет и текстописец Димитър Керелезов е в четвъртък (24.9.) в 12 ч. в черквата "Свети Седмочисленици", научи "24 часа" от певеца Кирил Маричков. Тази дата и час му съобщава дъщерята на Керелезов.

"Говори се, че Керелезов е кръстник на "Щурците" и това донякъде е така. Той водеше  радиопредаването "Един състав търси своето име?" и слушателите предлагаха. Дойдоха стотици идеи. Ние вече бяхме решили да се казваме "Щурците". Пратихме 100 писма с това име и спечелихме, но нямаше да успеем без идеята на Митко за име на групата", разказва Маричков. 

Певецът си спомня, че напоследък рядко е контактувал с поета, знае, че имал сериозни проблеми със сърцето, трудно е ходел.

Изказва съболезнования на близките му.

Димитър Керелезов е роден на 7 май 1938 г. в София. Завършва българска филология в Софийския университет. Работи в Националното радио, в. „Стършел“ и някогашното ДО „Театър и музика“. Автор на текстове за песни, епиграми, афоризми.

Керелезов създава много известни текстове на песни на групите „Щурците“ („Рок в минало време“), „Спешен случай“ („Карай, Джони“ и „Развод“), „Диана експрес“ („Сутрин“) и др.

Написал е и думите на част от първите песни на Йорданка Христова („Делфините“), Бисер Киров („Събота срещу неделя“), „Тоника“ („Момчето от шлепа“ и „Карнавал“), „Домино“ („Един прозорец още свети“), братя Аргирови („Ненужен“) и на други групи и певци. С Роксана Белева има няколко хита, най-популярният от тях е „Не, ми се прибира“. 

Вижте видео тук