Царствените зали, в които Цар Борис III слагаше пагони

19.09.2020 Георги Милков

До вчера не бях влизал в Царските зали на Военната академия “Георги Раковски” след реставрацията им. Мястото, където повече от век се е ковал духът на българското офицерство.

Тържествени, тихи, величествени.

Както ги описва един ветеран, получил пагоните си тук лично от цар Борис III. Известно е, че българският владетел се готвел предварително за срещата с всеки един от младите офицери, проучвайки родословието му и подвизите на дедите му в предишни войни.

В една от залите на дървената пирамида, резбована от дебърски майстори, са подредени пушки, използвани във всички битки, които българската армия е водила. Пирамидата е била в поделението в Сливница известно време, след което е била върната на мястото си в академията.

Библиотеките от масивен орех са се запазили непокътнати, както и част от мебелировката от времето на цар Фердинанд. Впечатляващите врати на залите са останали с кафявата блажна боя, с която са ги минали през 1965 г. за снимките на филма “Цар и генерал”.

Лакираното дърво давало отблясъци в камерата и разваляло перфектния кадър.

Но дори това “варварство” в името на киноизкуството вече носи патината на времето и днес се смята за част от историята на тази величествена сграда.

От фейсбук